PSIHIJATAR I PISAC

Split u potrazi za bivšim nacistom kojemu se vraća dio Plive

11.05.2017 u 14:17

Bionic
Reading

Splićanin imena Scipio Voina, po struci psihijatar i po društvenom statusu potpuni anonimac, najtraženija je osoba u gradu nakon što je Ustavni sud presudio da se u roku od tri mjeseca ima riješiti njegov dva desetljeća star zahtjev za povrat oduzete imovine - odnosno 4,4 posto dionica tvrtke Kaštel, današnje Plive, koje su 1945. godine nacionalizirane njegovom djedu Dragutinu Perošu

Splitska Slobodna Dalmacija izračunala je da bi, gledajući temeljni kapital Plive, naknada Voini trebala iznositi oko 138 milijuna kuna, no kako je država potpuno izašla iz vlasničke strukture ove tvrtke, preostaje alternativa isplate iz državnog proračuna. Njegov odvjetnik objasnio je da se radi o znatno manjem iznosu i da Voini u stvarnosti pripada nadoknada u visini vrijednosti nacionaliziranih nekretnina koje su postojale u trenutku podnošenja zahtjeva sredinom devedesetih - odnosno tada zapuštene Plivine zgrade.

Dokument: "Odluka Ustavnog suda - Scipio Voina"

Večernji list pak otkrio je da postoji još petnaestak vrlo sličnih sudskih predmeta u kojima nasljednici dioničara tvrtki Kaštel i ISIS, preteča Plive i hrvatske farmaceutske industrije, također traže povrat oduzete imovine.

Voinin djed Dragutin Peroš bio je utemeljitelj farmaceutike u Hrvatskoj: krajem Prvog svjetskog rata u Zagrebu je osnovao industriju za promet droga i kemikalija, zatim i tvornicu. Sam unuk, kojemu je Ustavni sud osim brzog rješavanja predmeta dodijelio simboličnih 15 tisuća kuna odštete, godinama je živio i radio u Švicarskoj. Od kurioziteta dostupnih internetskom pretragom njegova imena izdvajamo podatak da je objavio nekoliko knjiga - između ostalog autobiografski roman u kojemu je opisao svoju fascinaciju nacizmom, nazvan 'Hitlerjunge'.

Objašnjeno je da je u mladosti Voina postao članom SS-a, iz kojega je uskoro dezertirao.

Spominje se i njegov 'Notes povratnika', u kojemu objavljuje crtice iz svakodnevnog života iz rakursa povratnika nakon četrdeset godina života u emigraciji, te roman 'Obavještajac'.

Misteriozni Splićanin, kojemu se smiješi milijunska nadoknada zbog oduzete obiteljske imovine, uporno odbija kontakt s medijima.