POVRAT IMOVINE NA SUDU

Todorić je Kulmerove dvore možda zaštitio od vjerovnika, ali ne i od ove tužbe

03.04.2017 u 14:03

Bionic
Reading

Iako je vlasnik Agrokora rezidenciju svoje obitelji u zagrebačkim Šestinama zaštitio od vjerovnika, oko Kulmerovih dvora na sudu se i dalje vodi nekoliko procesa kojima Barbara Kulmer, nasljednica ove plemićke obitelji, već godinama pokušava ostvariti povrat imovine te osporiti trenutačno vlasništvo nad Kulmerovim dvorima obitelji Todorić

Krešimir Zečević, odvjetnik Barbare Kulmer potvrdio je za tportal da su 'još u tijeku sudski postupci koje je Barbara Kulmer pokrenula vezano uz utvrđenje ništetnim više ugovora o kupoprodaji Kulmerovih dvora i brisanja zemljišnoknjižnih upisa'.

Kad bi došlo do presude u korist nasljednice obitelji Kulmer, značilo bi to brisanje vlasništva obitelji Todorić nad tim imanjem.

'Nakon toga bio bi, po mom mišljenju, otvoren put da se gospođi Kulmer obnovom postupka povrata imovine koja je njenoj obitelji bila oduzeta od vlasti u bivšoj Jugoslaviji, vrati u vlasništvo predmetna imovina', kaže nam Zečević.

Jedan spor Barbara Kulmer pokrenula je još 1997., prije nego što je Ivica Todorić kupio imanje. Drugostupanjskom presudom spor je izgubila, no predmet je sada na Vrhovnom sudu.

Drugi spor pokrenula je 2001. i upravo je on zabilježen u izvatku iz zemljišne knjige za ukupno 40 katastarskih čestica na 42 tisuće kvadrata od kojih se sastoji imanje na kojem su Kulmerovi dvori.

Dokument: "Izvadak iz zemljišne knjige"

Ta tužba ni nakon 16 godina nije stigla do prvostupanjske presude što je, po riječima odvjetnika Zečevića, uzrokovao stečajni postupak nad tvrtkom Astra international, koja je nakon privatizacije 90-ih godina prošlog stoljeća upisana kao vlasnik posjeda.

Ivica Todorić posjed na obroncima Zagrebačke gore kupuje 1999. Tek 2003., kada je pribavio sve dozvole, a dvorac je najprije registrirao kao hotel kako bi izbjegao zabranu gradnje u zelenom pojasu, krenuo je u rekonstrukciju. Dvorac i imanje sadašnji su izgled dobili su 2006., za što je Todorić izdvojio 2,7 milijuna eura.

Koliko je Todorić platio sam posjed, nije poznato.

No poznato je da su se Kulmerovi dvori u par navrata našli pod hipotekom, kako je tportal pisao u tekstu 'Todorić očistio Kulmerove dvore i osigurao djecu'.

No najveću krizu u ovom koncernu imanje obitelji Todorić dočekalo je čisto. Navedena imovina nema tereta, ako ne računamo tužbu Barbare Kulmer, a Ivica Todorić 2015. darovnim ugovorom po četvrtinu imanja prepisao je na svoje troje djece.