ŠTEDI SE NA GLADNIMA

Split srezao broj korisnika pučke kuhinje

Bionic
Reading

Grad Split je, po svemu sudeći, uveo mjere štednje na svim poljima kako bi popunio rupe u proračunu. Nakon što su ukinuli dodatak na mirovinu za sve oni koji imaju bilo kakva dugovanja prema lokalnoj upravi sad su srezali i broj korisnika pučke kuhinje

Naime, sukladno novoj odluci o socijalnoj skrbi, pravo na obrok u pučkoj kuhinji ili na bon za prehranu može imati jedino osoba koja preko Centra za socijalnu skrb Split prima pomoć za uzdržavanje, jer joj mjesečni prihodi ne prelaze 600 kuna mjesečno. Iz Banovine su za Slobodnu Dalmaciju potvrdili kako je novim pravilima igre smanjen i broj korisnika kuhinje u DES-u.

'Donošenjem odluke o socijalnoj skrbi definirani su jasni socijalni kriteriji na temelju kojih naši sugrađani mogu ostvarivati prava iz socijalne skrbi. Dosad se pravo na pučku kuhinju ili na bon za prehranu odobravalo i onim osobama koje ne pripadaju kategoriji socijalno najugroženijih građana, već su mogle koristiti ove oblike pomoći temeljem svog zdravstvenog stanja bez uzimanja u obzir njihova socijalnog statusa. Tako je, primjerice, i čovjek s mjesečnim primanjima u iznosu od 1.300 kuna mogao jesti u pučkoj kuhinji, što više nije slučaj', odgovara Romana Škrabić, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu.


Tako se u DES-u broj korisnika kuhinje smanjio, a u Caritasovu blagovalištu broj gladnih značajno se povećao. Svakodnevno dijele, naime, 190 toplih obroka, što je za gotovo četiri puta više negoli 2009. Ravnatelj Caritasa splitsko-makarske nadbiskupije Slavko Jerončić kaže kako se pod okriljem ove ustanove, kad je on prije tri i pol godine došao na spomenutu funkciju, pripremalo tek 80 obroka za najsiromašnije Splićane.

'Trend rasta korisnika Caritasova blagovališta vidljiv je iz mjeseca u mjesec. Konstantno nam dolaze novi ljudi pritisnuti egzistencijalnim problemima; bilo da su preko noći ostali bez posla, ili su nekomu bili jamci, te su sada prisiljeni plaćati tuđi kredit... Siromaštvo je eskaliralo, vidljivo je na svakom koraku. Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić kazao nam je da ne postavljamo nikakva ograničenja kad je u pitanju blagovalište, odnosno da dijelimo onoliko obroka koliko god možemo. Nekakav cenzus, odnosno limit mjesečnih primanja iznad kojih ne bi trebali pružati pomoć jest 1.800 kuna. Naši zakoni su, ipak, fleksibilniji od gradskih; ako nam dođe i bivši zatvorenik koji uopće nema osobnu iskaznicu, a kamoli potvrdu o izvoru primanja, nećemo ga sigurno potjerati', rekao je Jerončić.