CIKLONA LADISLAV

Split poplavljen, jugo na Visu puhalo 133 km/h

01.11.2012 u 09:20

Bionic
Reading

Najjače jugo ove godine puhalo je u noći srijede na četvrtak u Dalmaciji. Orkanski blagdan Svih Svetih donijela je snažna ciklona Ladislav koja se razvila nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom. Ciklona je donijela porast temperature zraka i kišu, ali prije svega olujno i orkansko jugo koje je donijelo probleme, osobito na moru gdje je bilo najjače

U Splitu je jugo više sati imalo prosječnu olujnu brzinu, a najjači udari su dosezali 112 km/h. Jugo je lomilo grane i stabla, oštećivalo automobile, a vjerojatno će tek današnji dan otkriti prave razmjere štete.

Nje će sigurno biti i uz obalu gdje je jaka plima, povezana s niskim tlakom ove ciklone i visokim valovima juga, poplavila niže dijelove obale pa su se tako pod morem našli splitska Riva, Matejuška, dobar dio ACI Marine i brojni drugi dijelovi grada uz samu obalu, piše Dalmacija News.

Još vjetrovitije nego u Splitu bilo je na dalmatinskim otocima. Na Lastovu je najjači udar juga iznosio 119 km/h, na Palagruži 115 km/h, Mljetu 116 km/h, a na otoku Visu zabilježen je udar vjetra od čak 133 km/h. Pretpostavlja se da je vjetar načinio mnogo štete na otocima.

Vjetar je u drugom dijelu noći ipak bio u laganom slabljenju pa se tijekom četvrtak scene iz prethodne noći neće ponoviti.

Zbog nevremena u prekidu su trajektne linije Brestova - Porozina, Prizna - Žigljen i Split - Vis te katamaranske na riječkom području te linije Split - Hvar - Vela Luka - Ubli, Split - Vis, Split - Bol - Jelsa te Split - Hvar - Korčula.