DUGOVANJE IZ 1990. GODINE

Split plaća 32,3 milijuna kuna duga za autobuse

25.02.2015 u 20:35

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je u srijedu zaključke u vezi s izvansudskom nagodbom komunalnog poduzeća Prometa i ljubljanske tvrtke A-Cosmosa kojima se od Ministarstva financija traži suglasnost za jamstvo grada Splita da kao većinski vlasnik Prometa bude solidarni dužnik oko 32,3 milijuna kuna tvrtki A-Cosmosu

Od Ministarstva financija tražit će se u skladu sa Zakonom o proračunu suglasnost za jamstvo grada Splita u vezi s izvansudskom nagodbom, navodi se u zaključcima za koje je glasovalo 28 vijećnika, a dva su bila suzdržana. Pet vijećnika nije bilo na sjednici.

Splitsko Gradsko vijeće s tim u vezi predložit će rebalans proračuna za 2015. Zaključeno je također kako će od Prometa zatražiti da "zemljište koje nudi radi osiguranja naplate eventualno isplaćenog iznosa po jamstvu dostavi neopterećeno, to jest očišćeno od svih zaloga i tereta koji su danas zabilježeni u zemljišnoj knjizi".

Na sjednici Gradskog vijeća 12. veljače ove godine predsjednik Nadzornog odbora Prometa Branimir Barčot izvijestio je kako su nekretnine Prometa 25.000 metara četvornih zemljišta na koje bi se uknjižio grad. Po njegovoj procjeni, vrijednost tog zemljišta dvostruko je veća od duga Prometa tvrtki A-Cosmosu.

Gradsko vijeće u srijedu je također zaključilo da se zatraže mišljenja i stajališta ostalih suvlasnika Prometa. Grad Split većinski je vlasnik Prometa sa 65 posto udjela u dionicama tog poduzeća.

Tvrtka A-Cosmos kao vjerovnik i Promet kao dužnik postigli su 15. prosinca 2014. sporazum o izvansudskoj nagodbi po kojoj Promet treba isplatiti oko 32,3 milijuna kuna A-Cosmosu od 2015. do 2018. godine.

Po tom sporazumu, grad Split je solidarni dužnik Prometa.

Sporazum o izvansudskoj nagodbi temelji se na nepravomoćnoj presudi splitskoga Trgovačkog suda od 31. listopada 2014. Tom presudom Promet treba isplatiti dug A-Cosmosu, koji je bio vlasnik autobusa, te splitskom odvjetniku Željku Lubini, koji je 1998. godine kupio autobuse od slovenske tvrtke.

Gradonačelnik Ivo Baldasar predložio je u današnjoj raspravi da se nastave rješavati teškoće Prometa te da se radi toga osnuje posebno povjerenstvo u koje bi se uključili predstavnci svih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću.

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-ove koalicije Petar Škorić složio se da i dalje treba raditi na prevladavanju teškoća vezanih uz Promet, ali je odbio prijedlog o osnutku posebnog povjerenstva jer je Baldasar prije dobio ovlasti Gradskog vijeća da zastupa grad u pregovorima u vezi s izvansudskom nagodbom Prometa i A-Cosmosa. Baldasar je rekao kako je stanje u Prometu dodatno otežano neopozivom ostavkom ravnatelja tog poduzeća Ede Mašteneka.

Milan Blaževski (SDP) upozorio je kako je spor između Prometa i ljubljanskog A-Cosmosa opasan i za Promet i za Split te je i dalje nužno tražiti rješenje.

Hrvoje Marušić (HDZ) istaknuo je da je potreban izvadak iz sudskog spisa kako bi se detaljnije vidjeli problemi u sporu između Prometa i "A-Cosmosa".