HLADNI RADIJATORI

Split ove zime bez grijanja

12.10.2010 u 20:43

Bionic
Reading

Zbog sukoba s građanima Blatina, koji se dvije godine bune zbog visokih cijena, tvrtka Hvidra d.o.o. najavila je da neće stavljati u pogon toplane koje griju 12 tisuća građana. Razmatra se mogućnost pozajmice iz gradskog proračuna

Oko 12 tisuća Splićana iz četvrti Spinut, Glavičine i Blatine, jedini koji se u ovome gradu griju centralnim grijanjem, ove zime vrlo vjerojatno će morati pronaći alternativni izvor topline – radijatori će, najavljeno je, ostati hladni.

Tvrtka Hvidra d.o.o.
, jedina privatna tvrtka u Hrvatskoj koja osigurava grijanje, u dopisu splitskoj gradskoj upravi otkrila je da ove godine neće biti u mogućnosti proizvoditi i distribuirati toplinsku energiju. Razlog: navodno imaju golema potraživanja od kupaca, a stišću ih i vjerovnici, visoke cijene energenata, kratki rokovi plaćanja i visoke zatezne kamate. Banke ne daju kredite, a, povrh svega, već dvije godine traje rat ove tvrtke s dijelom građana Blatina, koji odbijaju potpisati ugovore jer tvrde da ih Hvidra 'dere' nerealno visokim cijenama.

Upravo ovo posljednje, višegodišnja svađa sa stanarima na Blatinama, pravi je razlog Hvidrine prijetnje: u tvrtki tvrde da su trenutačno u minusu od tri milijuna kuna, a 'bili bi u plusu da na Blatinama grijanje plaća 90 posto korisnika', koliki je prosjek u ostalim četvrtima. Stanari su, s druge strane, nezadovoljni jer tvrde da je grijanje Splitu uvjerljivo najskuplje u državi – toplana, kažu, radi tek devet sati dnevno, kilovat sat je u prosjeku najskuplji, a najviše ih bole uplatnice koje stižu tijekom cijele godine.

'Želimo plaćati pravednu cijenu u odnosu na količinu isporučene topline i kvalitete usluge', kazao je jedan od predstavnika pobunjenih građana Neven Cokarić na kriznom sastanku u Banovini. S dogradonačelnikom Splita Jurom Šundovom tražilo se rješenje – kako osigurati grijanje kada nijedna strana ne želi popustiti i kako ne oštetiti građane koji Hvidru ne bojkotiraju.

Čini se – novcem Splićana: najavljena je mogućnost pozajmice Hvidri iz gradskog proračuna, a možda i otpis nekih dugovanja. Sastančit će se i dalje, nastavak je najavljen za četvrtak, no konačnu odluku može donijeti jedino Gradsko vijeće.

Hvidra d.o.o. je, inače, raritet u hrvatskim okvirima: tvrtku je osnovala udruga Hvidra još prije desetak godina, a prethodne splitske vlasti šakom i kapom su joj dijelile koncesije na vrlo unosne poslove. Osim grijanjem, danas upravljaju brojnim splitskim parkiralištima te većim dijelom gradske pauk službe.