SPORTSKI CENTAR NA KILI

Split će dobiti novi bazen i dvoranu od 10 milijuna eura: Ovako izgledaju prve skice

14.06.2023 u 13:58

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u srijedu je najavio početak deset milijuna eura vrijednog projekta gradnje zatvorenog bazena i sportske dvorane u naselju Kila, što će biti prvi sportski sadržaji u istočnom dijelu grada. Kuriozitet jest da je prije više godina ideja potekla od HDZ-ovog predsjednika ovog kotara Vice Mihanovića, kasnije Puljkovog protukandidata na izborima, a danas je podržava i novi predsjednik istog kotara Toni Piplica, također iz HDZ-a

Prvi gradski bazen na istoku grada trebao bi se graditi na zemljištu u vlasništvu HEP-a, s kojim je prethodni gradonačelnik Andro Krstulović Opara već obavio razgovore. Za njegovo projektiranje u gradskom proračunu uvrštena su inicijalna sredstva, i to na inicijativu vijećnika Mosta, a pokrenuta je izmjena urbanističkog plana kojom će se ovdje omogućiti gradnja sportskih sadržaja.

Puljak i njegov zamjenik Antonio Kuzmanić na konferenciji za novinare objavili su da projekt namjeravaju financirati sredstvima iz kredita Europske investicijske banke, kojim Split i inače namjerava pokrenuti više projekata vrijednih nekoliko desetaka milijuna eura. Između ostalog i uređenje golemog područja plaže Žnjan.

Po analizi ovog područja, na Kili je moguće izgraditi objekt tlocrtne površine oko 1.500 četvornih metara. Više je prijedloga, no gradska vlast odlučila se na onaj po kojemu bi se u prizemlju nalazi zatvoreni vaterpolski bazen duljine od 33 metra, iznad njega sportska dvorana, a na krovu objekta vanjski sportski tereni. U podzemnoj etaži nalazilo bi se parkiralište.

Kako dijelom ovog prostora prolazi glavni HEP-ov podzemni dalekovod, taj dio ostao bi nedirnut - odnosno, uređen kao park i slično.

'Još 2020. godine iz gradskog kotara potekla je inicijativa za prenamjenu prostor iz komercijalne u rekreacijsku zonu, to se prihvatilo i izmjene urbanističkog plana su u tijeku. Analizom smo zaključili da ovdje može stati i bazen i u da u konačnici možemo dobiti sportski centar ovog dijela grada. Ovo je lijepa inicijativa koja pokazuje kako kotar i gradska politika mogu zajednički surađivati za dobrobit građana', rekao je Puljak.

Dodao je da su se iz splitskog HEP-a pozitivno očitovali o ovom projektu, te da slijedi razgovor s vodstvom tvrtke u Zagrebu.

'Očekujemo raspisivanje natječaja za arhitektonsko rješenje i početak izgradnje do konca iduće godine', dodao je zamjenik splitskog gradonačelnika Antonio Kuzmanić. Sam bazen, dakle, neće izgledati onako kako je predstavljeno na skicama koje donosimo uz ovaj tekst, radi se tek o analizi. Konačan izgled definirat će se natječajem.

'Ovo je dobar dan za naš, najmlađi splitski kotar', ushićen je bio predsjednik Toni Piplica (HDZ), pohvalivši se da osim sportskog centra uskoro u kvartu očekuje knjižnicu, vrtić i osnovnu školu.

Samo u ovom kvartu i neposrednom susjedstvu, inače, živi više od pet tisuća ljudi.

'Naravno da HDZ podupire sve projekte usmjerene djeci i mladima. Na kotarskoj razini nema politike, ovo je čisto komunalno pitanje', blistao je Piplica na pitanje o političkom konsenzusu oko novog bazena.