BURNA SJEDNICA SENATA

Splićani zatražili Fuchsovu ostavku

20.05.2011 u 13:40

Bionic
Reading

'Sa žaljenjem vas želim izvijestiti da se neću odazvati pozivu na sjednicu Senata Splitskog sveučilišta zbog tvrdnji pojedinih čelnika splitskih fakulteta da svojim dolaskom želim disciplinirati Sveučilište te da kršim njegovu autonomiju', stoji u pismu koje je ministar znanosti Radovan Fuchs poslao rektoru Sveučilišta u Splitu Ivanu Paviću. Dvjestotinjak studenata, asistenata i profesora koji su cijelog jutra bučno prosvjedovali tako su uspjeli u svome naumu, no još uvijek nije sigurno kakav će biti stav Senata o predloženim zakonima o visokom školstvu

Naime, premda se deset najvećih splitskih fakulteta već izjasnilo negativno o njima, čini se da će sedam glasova predstavnika studentskih organizacija biti ključno. Sjednica je počela nešto nakon 13 sati, a rektor Pavić zamolio je novinare da joj ne prisustvuju 'da bi se moglo slobodnije raspravljati'.

Inače, sam Pavić prošao je kroz masu prosvjednika, dva puta teatralno udario rukom po bubnju i fotografirao se ispred transparenta 'Pavićkhamon', koji podsjeća da mu je ovo treći mandat na čelu Sveučilišta, premda to po zakonima nije moguće. 'Svatko može pisati što god želi', bio je njegov komentar.

Dekan Pravnog fakulteta u Splitu Boris Buklijaš javno je zatražio ostavku ministra Radovana Fuchsa kao moralan čin. 'Unio je kaos u sustav, a rezultati rada su mu čista nula', kazao je Buklijaš.

I prosvjednici ispred zgrade Sveučilišne knjižnice, gdje se održava sjednica, pozivaju ministra na ostavku, a svoju porciju dobio je i sindikalist Vilim Ribić zbog podrške zakonima koji, kako smatraju, krše autonomiju sveučilišta, ukidaju pravnu osobnost fakulteta i potpuno komercijaliziraju znanost.

'Sindikati su odavno izdali svoju borbu i svoje ciljeve, oni su obična interesna oligarhija', kazao je Dragan Markovina iz sindikata Akademska solidarnost.