smart city

Splićani će preko mobitela vidjeti gdje je slobodan parking

29.09.2017 u 18:21

Bionic
Reading

Oko 1300 senzora za pružanje informacija o slobodnim parkirnim mjestima bit će sljedećih šest mjeseci postavljeno u Splitu kako bi vozači jednostavnije i brže pronašli slobodno mjesto, rečeno je u petak na potpisivanju ugovora o projektu pod nazivom "Split - smart city parking"

Ugovor o realizaciji tog projekta, vrijednog oko 2,9 milijuna kuna, potpisali su predsjednica kompanije "Ericsson Nikola Tesla" Gordana Kovačević, Marko Bartulić, direktor tvrtke "Split parkin" koja je potaknula taj projekt, i Mateo Perak, direktor softverske tvrtke "Proficio" koja je zadužena za izradu aplikacije za korištenje te usluge.  

"Sustav 'Split - Smart city parking' omogućuje korisniku aplikacije da jednim klikom na svojemu mobilnom uređaju dobije informaciju o slobodnim parkirnim mjestima, što će mu omogućiti 1300 senzora postavljenih u svim dijelovima grada", rekao je Bartulić.

Istaknuo ja kako će Split biti prvi grad u Hrvatskoj koji će u cijelosti biti pokriven senzorima za pametno parkiranje. Dodao je kako takve senzore ima Dubrovnik, ali samo u dijelu grada. Po njegovim riječima, korisnici aplikacije "Split - smart city parking" plaćat će jeftinije parkirališne usluge.

"U Splitu ima oko 92.000 registriranih vozila, a procjenjujemo kako je oko 20 posto parkirnih mjesta neiskorišteno zbog nedostatka informacija o njima. Tim projektom omogućit ćemo vozačima da posredstvom aplikacije na mobilnom uređaju odmah doznaju gdje ima slobodno parkirno mjesto. Na taj ćemo način ujedno smanjiti i prometne gužve u Splitu", objasnio je Bartulić.  

Gordana Kovačević je istaknula da će "Ericsson Nikola Tesla" i dalje provoditi svoju viziju stvaranja "umreženog društva", a realizacija projekta "Split - Smart city parking" početak je cjelokupne digitalizacije Splita.  

"Ovo je jedno inovativno rješenje i vjerujemo kako će građani Splita osjetiti korist od ovog projekta i od digitalne transformacije Splita koja će slijediti", rekla je Kovačević.  

Po njezinim riječima, živimo u vrijeme "digitalne revolucije" i velikih promjena na globalnom planu, a digitalna transformacija nije stvar budućnosti nego se događa sada.  

"Procjenjuje se da se oko 14 posto globalne ekonomije događa online te da svake minute oko trećina cjelokupnoga svjetskog pučanstva komunicira putem interneta", rekla je Kovačević.  

Mateo Perak je istaknuo kako će aplikacija za projekt "Split - smart city parking" bit će dostupna svim mobilnim platformama.  

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je da je taj projekt "veliki korak za grad" kojim počinje razdoblje Splita kao "smart cityja".