ALASTAIR CAMPBELL ZA TPORTAL

Spin guru koji je uvjerio Britance da valja napasti Irak

06.05.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Kontroverzni bivši šef komunikacija britanske vlade Alastair Campbell u četvrtak je održao trodijelno predavanje u Zagrebu. U pauzi je dao mini intervju tportalu u kojem komentira ubojstvo Bin Ladena, invaziju na Irak kojoj je itekako kumovao te put kojeg bi se trebala držati hrvatska Vlada suočena s drastičnim padom popularnosti

Neki ga smatraju revolucionarnim političkim komunikologom koji je izmijenio odnose državnih vlasti prema javnosti. Ovog povjerljivog suradnika premijera Tonyja Blaira drži se za jednog od glavnih ideologa u reformi Laburističke stranke i njezinom skretanju prema političkom centru.

Drugi ga vide kao sposobnog, ali opasnog i beskrupuloznog manipulatora tabloidne provenijencije koji je odigrao sumnjivu ulogu u plasiranju dezinformacija da Irak Sadama Huseina posjeduje nuklearno oružje i, štoviše, sprema ga se iskoristiti.

Sam Campbell u uvodnom je zagrebačkom predavanju priznao da u Velikoj Britaniji nije omiljena osoba te je ispričao da su na jednom sveučilištu studenti dobili zadatak napisati paralelne eseje o usponu nacista na vlast u Njemačkoj 30-ih te značaj Alstaira Campbella za suvremenu Veliku Britaniju.

Neki smatraju da je majstorstvo u pridobivanju javnosti za svoje ideje potvrdio nakon što je krvava i skupa invazija na Irak srozala popularnost laburističke partije, ali je Tony Blair na idućim izborima svejedno uspio vratiti povjerenje birača i osvojiti drugi mandat.