USPJEŠNA EKSPEDICIJA

Speleolozi na Velebitu došli do dna jame duboke čak 740 metara

  • Autor: B. S.
  • Zadnja izmjena 11.08.2019 09:52
  • Objavljeno 11.08.2019 u 09:52
Cerovečke pećine (ilustrativna fotografija)

Cerovečke pećine (ilustrativna fotografija)

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Speleolozi su noćas došli do dna 740 metara duboke jame „Nedam“ na Velebitu, najzaštićenijem dijelu prirode u zemlji, te je uvrstili među deset najdubljih hrvatskih jama.

Rezultat je to dvotjednih istraživanja speleološke ekspedicije u kojoj je sudjelovalo 69 speleologa iz Hrvatske, osam europskih zemalja i SAD-a, a koja u ponedjeljak završava s radom.

Ekspediciju je organizirao Speleološki odsjek Velebit iz Zagreba pod vodstvom Marine Grandić, uz podršku NP Sjeverni Velebit, Europske speleološke federacije i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog društva.

Radi se o vrlo zahtjevnoj jami u, po dubokim jamama, svjetski poznatim Hajdučkim kukovima na području NP Sjeverni Velebit. Hajdučki i Rožanski kukovi na Velebitu zaštićeni su kao strogi rezervat prirode, te su uz Bijele i Samarske stijene na Velikoj Kapeli najzaštićeniji dio prirode u Hrvatskoj.

I jedne i druge karakterizira krajnje okršeni divlji krajolik s dubokim škrapama i mnoštvom ponikava.

Na relativno malom području Sjevernog Velebita istraženo je devet jama dubljih od 500 metara, a ukupan broj speleoloških objekata istraživanjima je povećan na više od 500.

U nizu značajnih jama izvedena su i znanstvena istraživanja te je na više lokacija utvrđeno spuštanje razine stalnog leda za najmanje pola metra, priopćeno je iz Speleološkog odsjeka Velebit i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog društva.

  • +7
  • +4

Cerovačke pećine, najveći kompleks spilja u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!