DUBROVAČKO PODMORJE

Spektakularno izvlačenje drevnog topa s morskog dna

  • +15

Vađenje topa s morskog dna

Izvor: Cropix / Autor: Božidar Vukičević / CROPIX

Bionic
Reading

Ronioci odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda uz potporu braniteljske zadruge Alfa Patriot iz Molunta izvadili su iz uvale Podmetale u Donjem Moluntu brončani top iz 1758. godine

Top je dužine 3,2 metra, kalibra 120 mm, težine cca 1500-1800 kilograma, izlio ga je u Torinu majstor Giovanni Battista Cebrano II. Pronađen je na 22 metra dubine usred uvale, 150 metara od obale.

'Top smo našli prije godinu i pol prilikom sportsko-rekreacijskog ronjenja i prijavili hrvatskim vlastima odnosno Hrvatskom restauratorskom zavodu s kojim smo i prije surađivali', rekao je za 24sata.hr Zoran Delibašić predsjednik ronilačkog kluba ZG-SUB iz Zagreba.

Top je nađen na dubini od 22 metra i oko 150 metara od obale u muljevitom dnu iz kojeg je virio oko 1,20 m. Pomoću zračnih jastuka je dotegljen do obale u središte mjesta te pomoću dizalice izvučen na obalu nakon čega će biti prevezen na restauraciju u Dubrovačke muzeje.

'Povijesne okolnosti su još nejasne kako se top našao na ovom lokalitetu. Najvjerojatnije ga možemo vezati za 1806. dolaskom Francuza, na čijim brodovima su bili ovakvi topovi, na ovo područje i sukob s ruskom flotom pred kraj postojanja Dubrovačke Republike', rekao je Igor Miholjek konzervator arheolog Voditelj odjela za podvodnu arheologiju.