SVJEDOČENJE ANTUNA TUSA

Špegelj je tražio Tuđmana da razoruža 'merčepovce', a Šušak je bio sklon Merčepu

23.10.2012 u 12:38

Bionic
Reading

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Antun Tus posvjedočio je danas na suđenju Tomislavu Merčepu da se u vojnim izvješćima upozoravalo na 'problematičnost' Merčepove postrojbe, čiji pripadnici su svojevoljno dolazili i odlazili s bojišnice te odbili sudjelovati u proboju prema Vukovaru, pa je bivši glavni inspektor HV-a Martin Špegelj tražio njihovo razoružavanje.

Tus je na zagrebačkom Županijskom sudu rekao kako je smatrao da je Merčep činio dobro u pripremi obrane Vukovara, ali i da se vezano uz njega pričalo o 'lošim stvarima'.

Umirovljeni general HV-a ispričao je da je krajem listopada ili početkom studenoga 1991. od zapovjednika Operativne zone Bjelovar Miroslava Jezerčića dobio izvješće u kojem su se opisivale aktivnosti pričuvne postrojbe MUP-a s naglaskom da njom zapovijeda Merčep.

U izvješću je navedeno da ta postrojba često radi probleme te svojevoljno ulazi i izlazi iz borbe.
Rekao je da on nije tražio premještaj te postrojbe, ali je takva zapovijed sadržana u njegovom izvješću vrhovnom zapovjedniku Franji Tuđmanu.

Što se tiče drugih pritužbi, kazao je, one su dolazile iz analiza ratnih zbivanja.

Kad se pripremao proboj prema Vukovaru, Tus je saznao da je Merčep povukao svoju postrojbu zbog čega je izgubljeno selo Nijemci.

Prema istim analizama, Merčepova postrojba trebala je sudjelovati u drugom proboju na Vukovar s 200 ljudi, ali se tamo nisu pojavili, iako su dobili takav zadatak.

Tus je to saznao od bivšeg glavnog inspektora HV-a Martina Špegelja. Kazao je da je bio upoznat sa Špegeljevim izvješćem Tuđmanu u kojem se negativno govori o Merčepovoj postrojbi i predlaže da je se razoruža.

Prisjetio se i izvještaja u kojem se tražilo da se pričuvna MUP-ova postrojba vrati u Zagreb i zabrani njeno djelovanje zbog "krajnje neželjenih efekata u pakračkom segmentu". Pojasnio je da se to odnosilo na činjenicu da su pripadnici te postrojbe sami dolazili i odlazili s bojišnice.

Upitan je li MUP-ova postrojba bila pod zapovjedništvom HV-a odgovorio je da su po logici stvari morali surađivati ali je problem bio što su se nakon akcije samovoljno povlačili sa terena.

Svjedok je rekao da krajem 1991. nije imao saznanja da su na području Parkačke poljane stradavali civili.

Posvjedočio je također da nikada nije vidio rješenje po kojem bi Merčep bio zapovjednik postrojbe već je znao da je bio na dužnosti savjetnika ministra unutarnjih poslova.

Za tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška svjedok se prisjetio da je bio sklon Merčepu.


Ispričao je i da je kod Tuđmana čuo prijedlog da se Merčepu da čin bojnika HV-a ali on to nije želio potpisati jer Merčep nije bio u HV-u, s čime se suglasio i Tuđman.

Nakon Tusa u nastavku današnjeg ročišta trebao bi svjedočiti Antun Gugić.

Merčep je optužen da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a odgovoran za ubojstva, zlostavljanja i pljačku srpskih civila 1991. na zagrebačkom, kutinskom i pakračkom području.