DRAMA NA MORU

Spašeni brodolomci s opožarene jedrilice

17.01.2014 u 15:25

Bionic
Reading

U koordiniranoj akciji sinoć je spašeno troje brodolomaca sa strane jedrilice koja je potonula u međunarodnim morskim vodama zbog izbijanja požara, nedaleko od hrvatskih teritorijalnih voda

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zaprimila je poziv u pomoć u 17,26 sati s jedrilice koja se već nalazila u međunarodnim morskim vodama, ali bez podataka o točnoj poziciji na moru. Središnjica je pokrenula akciju traganja i spašavanja te su u pripravnost stavljena plovila nadležnih lučkih kapetanija iz Dubrovnika, Splita i Zadra kao i plovilo Pomorske policije Zadar, kako bi krenuli u akciju spašavanja čim se utvrdi točna pozicija plovila. Posada jedrilice je putem GSM-uređaja bila nedostupna. Pozivi za pomoć u traganju odaslani su putem obalnih radiopostaja u Bariju, Dubrovniku i Splitu prema svim plovilima u relativnoj blizini.

Provjerom je utvrđeno da je poziv upućen s jedrilice Sundara dužine 34 metra, drvene građe u vlasništvu američkog državljanina koja vije zastavu Maršalskih otoka i koja je isplovila 16. siječnja u 5,30 sati iz Šibenika prema Turskoj s tri člana posade, od kojih je jedan hrvatski, a druga dva su turski državljani.

U 19,39 sati, ponovljen je poziv u pomoć ovaj puta s pozicijom pogibelji prema kojoj se odmah preusmjereni putnički brod AF Marina i trgovački brod Aliaga koji je za sat i pol vremena stigao do brodolomaca i preuzeo ih.

Na poziciju pronalaska brodolomaca u ponoć i 50 minuta pristiglo je plovilo Sv. Mihovil Pomorske policije Zadar trojica brodolomaca preuzeta su s trgovačkoga broda Aliaga te su prevezeni u Dubrovnik, gdje je jednome turskom državljaninu pružena medicinska pomoć zbog poteškoća uzrokovanih udisanjem dima.

Djelatnici Lučke kapetanije Dubrovnik i Pomorske policije provode istražne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće.