JAMA NA VELEBITU

Spašavali kozliće, pronašli ljudske kosti i SS oznake

15.08.2009 u 19:49

Bionic
Reading

Spašavajući dva kozlića upala u jamu na Velebitu, pripadnici zadarske Gorske službe spašavanja naišli su na ljudske kosti

Pripadnici zadarske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja ostali su nemilo iznenađeni kad su prilikom spašavanja dvaju kozlića koji su upali u jamu na području Zatona Obrovačkog, naišli na veliku nakupinu ljudskih kostiju, prenosi Novi list.
Petoro spasioca spustilo se u jamu kraj Bunara u blizini sela Pećice, no tijekom akcije izvlačenja kozlića, GSS-ovci su otkrili i masovnu grobnicu, kako pretpostavljaju – iz Drugog svjetskog rata.

'Dok smo organizirali izvlačenje kozlića koji su zapeli na jednoj polici, na dubini od tridesetak metara primijetili smo rasuti materijal pod kosinom od 45 stupnjeva na kojem je bilo i više ljudskih kostiju. Ovako od oka smo nabrojali barem petnaestak ljudskih lubanja, a sve upućuje na to da se još kostiju nalazi i ispod tog rasutog materijala, ispričao je Novom listu po izlasku iz jame pročelnik zadarske stanice HGSS-a Neven Zrilić.

Spasioci su zamijetili i ostatke vojnih uniformi i čizama, te posudu na kojoj se vidjela 'SS' oznaka, pa su pretpostavili da se radi o njemačkim vojnicima iz Drugog svjetskog rata.

No to su, upozorava Zrilić, za sad sve nagađanja. Nakon što su kozliće žive i zdrave izvukli na sigurno, zadarski su GSS-ovci o svom otkriću obavijestili policiju, te sudske istražne organe.

Dotična jama, kazali su nam, do sad nije bila poznata speleolozima, odnosno nikad nije bila službeno istraživana. Iako su prve kuće od nje udaljene dva kilometra, nalazi se na prilično nepristupačnom terenu. Na području Zadarske županije do sad je pronađeno više jama s ljudskim ostacima iz Drugog svjetskog rata.