ROUSSEFF OBEĆALA

Španjolski će se govoriti i u Brazilu

03.01.2011 u 13:07

Bionic
Reading

Svježe inaugurirana brazilska predsjednica Dilma Rousseff obećala je jučer španjolskom prijestolonasljedniku, princu Filipu, prvom inozemnom vođi s kojim se susrela nakon inauguracije 1. siječnja, da će se Brazil maksimalno otvoriti španjolskim investicijama i da će uvesti španjolski kao drugi službeni jezik

Rousseff je pokazala i stanovit odmak od prethodnika Lule da Silve, jer je najprije primila princa Filipa, iako je prije njega bio najavljen predsjednik Venezuele Hugo Chávez. On se pokupio i otišao iz zemlje bez objašnjenja.

Predsjednica je pozvala Kraljevinu Španjolsku da pojača investicije, naročito u onim infrastrukturnim radovima koji se izvode ili su predviđeni zbog održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva 2014, odnosno Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016.

Princ je bio ugodno iznenađen što je Dilma razgovarala s njim na vrlo dobrom španjolskom te što je kazala da će njena kulturna politika voditi tomu da Brazil postane dvojezična zemlja.

Na snazi je zakon koji govori da se u školama mora nuditi španjolski jezik, ali u praksi se to ne može provesti jer nedostaju profesori tog jezika, što će se, rekla je predsjednica, promijeniti.