grozno stanje

Španjolske regije pozvale vladu na uvođenje izvanrednog stanja

24.10.2020 u 14:46

Bionic
Reading

Španjolske regije pozvale su u subotu španjolsku vladu da uvede izvanredno stanje čime bi se postavila pravna osnova za uvođenje policijskog sata u borbi s pandemijom koronavirusa. Deset španjolskih regija pozvalo je vladu da proglasi izvanredno stanje, što bi im omogućilo uvođenje ograničenja kretanja ljudi.

Regije očekuju da vlada sazove u nedjelju izvanredno Vijeće ministara kako bi odobrilo ovu mjeru, javljaju španjolski mediji, uključujući list El Pais.

Dok su brojne regije sklone uvođenju nekog oblika policijskog sata, regija Madrida se tome protivi, što je do sada sprječavalo pokretanje odluke o tome na nacionalnoj razini.

Španjolska ima najveći broj zaraza koronavirusom među zemljama Zapadne Europe. Ukupan broj zaraženih porastao je u petak na 1.046.132, dok je blizu 28.000 ljudi koji su bili zaraženi koronavirusom umrlo.  

Katalonija je u petak navečer objavila da će uvesti policijski sat u cijeloj regiji, uključujući Barcelonu, čim središnja vlada poduzme korake. Zamjenik predsjednika Pere Aragones rekao je kako je potrebno uvesti decentralizirano izvanredno stanje u kojem će katalonska vlada zadržati sve upravljačke kapacitete, upozorivši istodobno da je razvoj situacije s pandemijom zabrinjavajući, unatoč svim naporima.

Neke regije razmatraju uvođenje izvanrednog stanja na druge načine, kroz odluke donesene na regionalnim sudovima, ako središnja vlada ne bude reagirala na njihove zahtjeve.

Premijer Pedro Sanchez vjerojatno će imati dovoljan broj glasova u parlamentu za uvođenje izvanrednog stanja, ako se vlada na to odluči.