RATNI ZLOČINAC

Španjolska će izručiti 'monstruma s Grbavice'

23.08.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Španjolsko pravosuđe dopustilo je izručenje Bosni i Hercegovini Veselina Vlahovića zvanog Batko, za kojim je raspisana međunarodna tjeralica zbog sumnje da je počinio ratne zločine u sarajevskom naselju Grbavici, potvrdio je u ponedjeljak ured člana predsjedništva BiH Željka Komšića.

Kako se navodi u priopćenju dostavljenom medijima u Sarajevu, veleposlanica BiH u Španjolskoj Željana Zovko u izravnom je kontatku sa sucem suda u Alicanteu Angeom Paradesom tijekom dana dobila potvrdu kako Vlahović odmah može biti izručen BiH, iako je u Španjolskoj trebao odslužiti kaznu od četiri godine zatvora koja mu je izrečena zbog kaznenih djela počinjenih u toj zemlji.

"Sudac Paredes izvijestio je veleposlanicu Zovko kako je izdao službenu suglasnost da Veselin Vlahović može biti izručen Bosni i Hercegovini", navodi se priopćenju uz pojašnjenje kako su na ovaj način ispunjeni svi uvjeti i otklonjene sve formalno-pravne zapreke za Vlahovićevo izručenje koje su se pojavile u proteklih nekoliko dana.

"Vaš je, vodite ga što prije", kazao je sudac Paredes veleposlanici Zovko.

Veselin Vlahović, koji je uhićen u Alicanteu u ožujku na temelju međunarodne tjeralice s krivotvorenom bugarskom putovnicom, pod sumnjom je Tužiteljstva BiH da je kao pripadnik paravojnih postrojbi bosanskih Srba sudjelovao u ubojstvima više od stotinu građana nesrpske nacionalnosti u sarajevskom naselju Grbavici tijekom 1992. i 1993. godine.

Osumnjičen je i za sudjelovanje u protjerivanju brojnih civila.

Nakon rata Vlahović je pobjegao u Crnu Goru čiji je i državljanin, no i tamo je počinio kaznena djela zbog kojih je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

Iz zatvora u Crnoj Gori Vlahović je pobjegao 2001. godine.

Njegovo izručenje očekivalo se do kraja kolovoza, no početkom mjeseca pojavile su se naznake kako bi to moglo biti odgođeno jer je naknadno utvrđeno kako mora odslužiti i kaznu za kaznena djela počinjena u Španjolskoj.