politička kriza

Španjolci na četvrtim izborima u četiri godine, analitičari očekuju isti scenarij

18.09.2019 u 14:44

Bionic
Reading

Nakon što je potvrđeno da će Španjolci u studenom morati na četvrte parlamentarne izbore u posljednje četiri godine u srijedu su se premijer Pedro Sánchez i oporba nastavili optuživati za izostanak sporazuma i time prijevremene izbore

Analitičari pak upozoravaju na mogući manji izlazak birača nego u travnju, ali isti raspored snaga u parlamentu. Kralj Filip VI. u ponedjeljak bi i službeno trebao raspustiti parlament i raspisati izbore za 10. studenog. Sánchez je predizbornu kampanju, koja će početi 1.studenog, otvorio još u utorak navečer na konferenciji za medije, ubrzo nakon održanog sastanka s kraljem Filipom VI. Premijer ga je obavijestio da nije dobio podršku ostalih stranaka za sastavljanje vlade pa je monarh izvijestio javnost kako niti jedan kandidat nema dovoljnu podršku u parlamentu za sastavljanje vlade.

'Nadam se da će nam 10. studenog Španjolci pružiti dodatnu podršku kako nas više ne biste mogli blokirali vi gospodo Casado, Rivera i Iglesias', istaknuo je Sánchez u srijedu tijekom parlamentarne rasprave optužujući lidere triju najvećih oporbenih stranaka.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Sáncheza dobila je najviše glasova na izborima u travnju, dobivši 123 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. No za samostalno formiranje vlade potrebno je 176 zastupnika. Od tada je vodila pregovore sa srodnim lijevim Unidas Podemosom a neslaganje je došlo do usijanja u srpnju kada su se Sánchez i Pablo Iglesias, vođa Unidas Podemosa, javno optuživali za neuspjeh pregovora.

Sánchez je ponudio Unidas Podemosu tri ministarstva, ali bez Iglesiasa u vladi dok je Unidas Podemos tražio ministarstva vezana za gospodarstvo i socijalu te više od ponuđenog. Tijekom parlamentarnog glasovanja o vladi u srpnju Sánchez dva puta nije dobio potporu parlamenta nakon što se Unidas Podemos suzdržao od glasovanja a stranke centra i desnice glasovale protiv njega. Sánchez je nakon ljeta nastavio pregovore s Unidas Podemosom no bez ranije ponude, tražeći od njih isključivo podršku za manjinsku vladu. Unidas Podemos je uvjetovao podršku formiranjem koalicije i ulaskom u vladu.

'Sánchez je imao mandat za formiranje vlade. No to nije htio učiniti. Arogancija i nepoštivanje osnovnih pravila parlamentarne demokracije nadjačali su razum', istaknuo je Iglesias nakon što je postalo jasno da neće biti održano novo glasovanje o vladi ovu subotu.

Sánchez je uoči tog, tada eventualnog glasovanja, tražio od Alberta Rivere, vođe Građana, da se suzdrži od glasovanja i tako omogući manjinsku vladu njegovom PSOE-u. To je zatražio i od Pabla Casada, prvog čovjeka Narodne stranke desnog centra. Oni su to odbili. Rivera je suzdržavanje od glasovanja uvjetovao trima uvjetima.

'Pedro Sánchez je problem. On nije na visini ove funkcije0, istaknuo je Rivera.

Casado je pak naglasio: 0Jedina osoba odgovorna što stanovnici moraju na nove izbore jest Pedro Sánchez. On se od 2015. godine pretvorio u sinonim za blokadu0.

U posljednjih pet godina na španjolsku političku scenu iskočile su tri nove stranke - Unidas Podemos, Građani i desni Vox - narušivši tradicionalno dvostranačje lijevog centra PSOE i desnog centra Narodne stranke koje je bilo na snazi gotovo četiri desetljeća. Španjolska na nacionalnoj razini nema iskustva u formiranju koalicija, koje međutim postoje na regionalnoj i lokalnoj razini.

0Više ne znam za koga glasovati0, rekla je 34-godišnja María Rodríguez, zaposlenica jedne kompanije za uvoz i izvoz, u Madridu za Hinu. 0Možda ovaj put za neku manju stranku0, dodala je. Od 2015. godine glasovala je već na trima parlamentarnim izborima nakon kojih je parlament ostao podijeljeniji nego ikada. Analitičari upozoravaju da bi odaziv birača mogao biti manji nego u travnju ove godine kada je odaziv bio 71,8 posto.

0Općenito, vidimo nezadovoljstvo ljudi, koje se podjednako odnosi na ljevicu i desnicu. Pitanje je hoće li se ta tendencija zadržati u nadolazećim danima', rekla je Bélen Barreiro, direktorica kuće za ispitivanje javnog mnijenja 40dB. Paco Camas, direktor kuće Metroscopia, također smatra da bi na birališta mogao izaći manji broj ljudi. Vjeruje da bi stranke centra mogle biti najpogođenije time.

'Posljednjih dana vidimo kako se stranke međusobno optužuju, fingirale su navodne pregovore. Međusobno optuživanje nastavit će se tijekom kampanje', dodao je u razgovoru za javnu televiziju TVE. Ranije ankete pokazivale su da bi na izborima mogao opet pobijediti PSOE ali opet bez dovoljnog broja zastupnika za samostalno formiranje vlade. 'Sve upućuje na to da bi scenarij nakon izbora mogao biti kao i sada', zaključio je.