dječji karneval u kaštelima

Ministrica Divjak o spaljivanju slikovnice: Djecu ne smijemo učiti da je mržnja ili paljenje knjige rješenje

05.02.2018 u 11:05

Bionic
Reading

Komentirajući spaljivanje slikovnice 'Moja dugina obitelj' na dječjem karnevalu u Kaštelima, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević osudila je ponašanje roditelja koji, kaže, time djeci pružaju loš primjer. Na spaljivanje slikovnice reagirala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

'Doista je krajnje vrijeme da konačno izgradimo otvoreno i tolerantno društvo. Ne moramo se u svemu slagati, ali djecu ne smijemo ovakvim primjerima učiti da je mržnja, isključivost ili paljenje knjiga rješenje', komentirala je za N1 ministrica Blaženka Divjak.

'Ovo je još jedan u nizu slučajeva u kojima odrasli djeci pružaju vrlo loš primjer, i kad je riječ o odnosu prema različitostima i kad je riječ o odnosu prema knjigama.

Umjesto da ih uče prihvaćanju i poštovanju različitosti i toleranciji, oni im krajnje neodgovorno pružaju poticaj za nesnošljivost i nasilje, ne razmišljajući o tome kako će se to odraziti na njihov budući razvoj i ponašanje', rekla je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević za N1 televiziju. 

'To je još jedna potvrda da nam u školi trebaju i građanski i zdravstveni odgoj, i to ne kao izborni, već obvezni sadržaji. Također i podsjetnik da organizatori javnih događanja i manifestacija za djecu moraju u prvi plan staviti interese djece i nuditi im kvalitetne sadržaje, a ne vlastite predrasude', poručila je pravobraniteljica za djecu.

  • +19
Maskirana povorka prodefilirala od Kaštel Gomilice do Kaštel Kambelovca Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Dječja slikovnica spaljena je na kaštelanskom karnevalu, a palitelji slikovnice svoj su potez objasnili porukom: 'Kad mater materi napravi dite ili tata tati, mi ćemo financirati sve dičje karnevale u svitu i bit ćemo kumovi dici na krštenju.'