VICEGUVERNER HNB-A

Šošić: Konverzija švicarca u euro neće ugroziti tečaj kune

14.09.2015 u 22:43

Bionic
Reading

Konverzija kredita iz švicarskog franka u euro kako je to prema predložila Vlada, u prijedlogu zakona koji će se ovaj tjedan naći pred saborskim zastupnicima, neće ugroziti tečaj kune, niti financijsku stabilnost države. Kazao je to u emisiji Otvoreno na HTV-u Vedran Šošić, viceguverner Hrvatske narodne banke

Na taj način Šošić je demantirao priopćenje HNB-a, odnosno svog šefa Borisa Vujčića, od prije nekoliko dana, u kojem je između ostalog navedeno kako bi konverzija franka u eure mogla dovesti do rasta tečaja eura, odnosno pada vrijednosti kune.

Šošić je još dodao da je 'zadaća HNB-a da upozoravaju na sve moguće nuspojave i da mjera koju predlaže Vlada povećava rizike i da oni moraju na to upozoriti'. Naveo je da su u analizi koju su napravili za ministra financija Borisa Lalovca za koju su imali malo vremena naveli koji se sve rizici povećavaju ukoliko se bude radila konverzija švicarca u eure.

Gostujući u Dnevniku Nove TV Lalovac je naveo kako se Vlada s guvernerom, prije nego što je zakon izašao u javnost, dva puta srela, raspravljali su, kazao je, o svim opcijama, i on je prvi upozoravao da bi konverzija u kune bila štetna na tečaj, pa je jedan od njegovih prijedloga bila konverzija u eure'.

Udruga Franak zatražila je zbog svega ostavku guvernera Vujčića nazvavši ga meteorologom, a ministri financija zemalja članica Europske unije zadužili su Europsku komisiju da analizira hrvatski i poljski prijedlog zakona o konverziji hipotekarnih kredita iz švicarskog franka u euro i da im te analize predstavi na njihovu sljedećem sastanku 6. listopada.