OBRAČUN NA MORU

Somalski gusari napali Amerikance iz osvete

15.04.2009 u 17:12

Bionic
Reading

Napad raketnim bacačima na američki teretni brod, koji su u srijedu izveli somalski gusari, bio je čin 'osvete' zbog smrti trojice gusara u akciji američke vojske u Indijskom oceanu u kojoj je spašen oteti američki kapetan Richard Phillips, izjavio je Abdi Garad, zapovjednik skupine kojoj su pripadali ubijeni gusari

MOGADIŠU - "Glavna svrha napada bila je potpuno drukčija od dosadašnjih, jer nismo željeli otkupninu. Izabrali smo posebnu ekipu da progoni i uništi svaki brod pod američkom zastavom radi osvete za brutalno ubojstvo naših prijatelja", rekao je Garad telefonom za AFP.

Napad na teretni brod Liberty Sun "tek je početak", dodao je.

"Kanili smo uništiti brod sa svom posadom, ali nam je, na nesreću, pobjegao u zadnji čas", ustvrdio je.

Gusari su napali trgovački brod pod američkom zastavom koji je plovio uza somalsku obalu, ali se nisu uspjeli ukrcati na plovilo. S broda su odmah zatražili potporu NATO-ovih snaga i brod sad plovi pod vojnom pratnjom.

Brodar Liberty Maritime iz Lake Successa u New Yorku objavio je da nitko u posadi broda Liberty Sun nije ozlijeđen, a da su gusari ispalili rakete iz ručnoga bacača i pucali na brod i iz automatskog oružja. Brod prevozi američku hranu u Afriku i plovi iz Houstona u Mombasu u Keniji.