hayat u okruženju

Somalske snage okončale 30-satnu opsadu hotela

21.08.2022 u 10:21

Bionic
Reading

Somalske snage okončale su opsadu hotela u glavnom gradu Somalije Mogadišuu, rekao je vojni časnik za Reuters u nedjelju te dodao da još uvijek uklanjaju eksploziv razbacan po zgradi

Najmanje 12 ljudi, većinom civila, poginulo je dok su se somalske elitne oružane snage 30 sati borile protiv militanata povezanih s Al Kaidom koji su u petak navečer upali u hotel Hayat s dvije autobombe i otvorili vatru.

"Još uvijek istražujemo eksplozije mnogih plastičnih vrećica koje su bile razbacane po hotelu", rekao je Mohamed Ali, vojni časnik na mjestu događaja. Francuska novinska agencija France-Presse ranije je izvijestila da su svi napadači ubijeni, pozivajući se na zapovjednika osiguranja. Napad u petak bio je prvi takav veliki incident otkako je predsjednik Hasan Šeik Mohamud preuzeo dužnost u svibnju.

  • +2
Napad na hotel u Somaliji Izvor: EPA / Autor: SAID YUSUF WARSAME

Skupina Al Šabab povezana s Al Kaidom preuzela je odgovornost za napad. Al Šabab se više od 10 godina bori za rušenje somalske vlade. Želi uspostaviti vlastitu vladavinu temeljenu na strogom tumačenju islamskog zakona. Hotel Hayat popularan je među zastupnicima i drugim vladinim dužnosnicima.