NAJVEĆA NAGRADA ZA TEHNOLOGIJU

Solarne ćelije inspirirane fotosintezom

10.06.2010 u 12:34

Bionic
Reading

Izumitelj jeftinih solarnih ćelija koje će se postavljati u prozorska stakla budućnosti osvojio je najveću nagradu za tehnologiju - Millenium Technology Prize za 2010.

Profesor Michael Grätzel (66) s Tehnološkog instituta u Lausanni u Švicarskoj osvojio je 800.000 eura za svoje otkriće koje oponaša način na koji biljke pretvaraju svjetlost u energiju. Nagradu svake dvije godine dodjeljuje Finska tehnološka akademija (FTA).

'Visoka cijena uvijek je bila ograničenje u razvoju solarne energije. Grätzelove ćelije omogućuju njezinu znatno povoljniju eksploataciju', rekla je Ainomaija Haarla, predsjednica akademije. 'Grätzelova inovacija imat će važnu ulogu u traženju jeftinih izvora obnovljive energije.'

Profesor Grätzel je za BBC izjavio da je priznanje za njega velika čast.

'Uvijek me je intrigirao način na koji biljke hvataju i pretvaraju Sunčevu energiju u gorivo poput šećera. Prirodna fotosinteza mi je bila inspiracija, a naše ćelije su jedine koje ju oponašaju', rekao je švicarski znanstvenik. 'U staklima koristimo filmove nanokristala čije su čestice tako sićušne da ne raspršuju svjetlost. Zamislite da se te ćelije koriste kao proizvođači struje u prozorima... Zamislite staklene zidove zgrada u New Yorku kako djeluju kao solarne ploče.'

Grätzelove ćelije odnedavno se komercijalno koriste u obliku naprtnjača koje pune baterije. Temelje se na poluvodičima koji se formiraju između fotosenzitivne anode i elektrolita. Napravljene su od vrlo jeftinih materijala, a za pretvaranje energije nije im potreban složeni mehanizam. Moći će se postavljati u staklene i plastične ploče. Iako im je efikasnost konverzije manja nego kod ćelija tankih filmova odnos cijene i učinka trebao bi ih učiniti konkurentima fosilnih goriva.

Drugu i treću nagradu u iznosu od 150.000 eura dobili su britanski znanstvenici, sir Richard Friend za diode koje zrače svjetlost te profesor Stephen Furber za dizajn mikroprocesora ARM 32-bit RISC koji koriste i Apple i Microsoft.