TEŠKO ZAGAĐENJE

Šokantni prizori iz Indije, smog zagušio sunce

31.10.2016 u 14:50

Bionic
Reading

Razina zagađenja u New Delhiju i velikim dijelovima Indije dostigla je alarmantno visoke razine u ponedjeljak, dan nakon festivala Diwali koji se slavi uz vatromete i raširenu upotrebu pirotehnike

Indijci su u nedjelju navečer u svojim domovima zapalili uljane lampice i svijeće te bacali petarde kako bi proslavili Diwali, hinduistički festival svjetla koji simbolizira pobjedu dobra nad zlom.

Podaci indijske agencije za istraživanje kvalitete zraka i meteorološka predviđanja SAFAR pokazuju kako je zagađenje u glavnom indijskom gradu u ponedjeljak na 10 mjesta dosegnulo najvišu službenu razinu. Delhi je jutros prekrio gusti smog, smanjivši vidljivost diljem grada.

Koncentracija lebdećih čestica PM10, posebno štetnih za zdravlje, bila je više od 1.600 mikrograma po kubnom metru, dok je sigurna razina oko sto.


PM2.5, standardna mjera kvalitete zraka, 14 je puta veća od sigurne razine, prenosi televizija NDTV. Gradovi u sjevernoj Indiji poput Kanpura i Lucknowa te financijski centar Mumbai također su zabilježili opasne razine zagađenja.

Svjetska zdravstvena organizacija proteklih je godina proglašavala Delhi jednim od najzagađenijih gradova na svijetu. UNICEF je u ponedjeljak objavio izvještaj u kojem stoji kako jedno od sedmero djeteta, njih 300 milijuna, živi u područjima s najtoksičnijim razinama zračnog zagađenja. Većina ih je u južnoj Aziji.

Oko 600 tisuća djece mlađih od pet godina svake godine umire zbog bolesti povezanih sa zračnim zagađenjem, dodaje UNICEF. Stručnjaci su ove godine upozoravali da će zagađenje od Diwalija biti gore nego protekle dvije godine zbog faktora poput vlažnosti zraka i brzine vjetra.


Ministar zdravstva Delhija Satyendra Jain tvrdi kako su kampanje kojima se pozivalo na manju upotrebu pirotehnike bile uspješne jer su je ljudi koristili 40 posto manje u odnosu na prošlu godinu.

No Indijci su na društvenim mrežama kritizirali vladu zbog opasnih razina zagađenja i nedostatka senzibiliteta prema javnosti.

Gust promet, paljenje usjeva s obližnjih farmi, industrijske emisije i spaljivanje smeća i ulja za kuhanje su faktori velikog zagađenja zraka u Delhiju tijekom zime, stoga su tamošnje vlasti nedavno najavile uvođenje pročišćivača zraka.