ruski ministar obrane

Šojgu: Ukrajina je u borbama izgubila više od 444.000 vojnika

27.02.2024 u 17:06

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska izgubila je više od 444.000 vojnika od početka specijalne vojne operacije i svakodnevno gubi više od 800 vojnika i 120 komada različitog naoružanja od početka 2024., rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu na sjednici kolegija Ministarstva obrane, prenosi ruska državna novinska agencija TASS

'Šojgu je izvijestio o oslobađanju nekoliko stambenih naselja u Donbasu, otkrio pokušaje Kijeva da spriječi kolaps fronte i najavio planove za ponovno naoružavanje Istočnog i Središnjeg vojnog okruga. Od oslobađanja Avdiivke, ruske snage popravljaju situaciju na doneckom i kupjanskom pravcu i zauzimaju nova uporišta i položaje ukrajinskih trupa', navodi TASS. Prema ruskim tvrdnjama, od početka godine Rusija je zauzela blizu 327 četvornih kilometara u Donbasu i Novorosiji (termin kojim Rusi nazivaju međunarodno nepriznate ukrajinske Donecku i Luhansku regiju).

'U proteklom tjednu, ukrajinske oružane snage su izbačene iz naselja Pobeda, Lastočkino, Severnoje u Narodnoj Republici Doneck', rekao je Šojgu na sastanku i dodao da rusko precizno oružje uništava pričuve ukrajinske vojske i uskraćuje im mogućnost rotiranja trupa i izvođenja protunapada.

  • +4
Sergej Šojgu Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

'Nakon sloma protuofenzive, zapovjedništvo ukrajinske vojske pokušava stabilizirati situaciju na račun preostalih rezervi i spriječiti slom bojišnice', rekao je Šojgu i nastavio da položaj ukrajinske vojske pokazuje besmislenost američke strategije obuzdavanja Rusije nauštrb ukrajinskih života i potpore kijevskom režimu.

'Nastavit ćemo ispunjavati zadaće koje je postavio vrhovni zapovjednik u specijalnoj operaciji sve dok se ne postignu njezini ciljevi', rekao je Šojgu.