žestoka borba

Soeder ponovno izabran za premijera Bavarske

31.10.2023 u 14:19

Bionic
Reading

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soeder u utorak je iznova izabran za premijera Bavarske, nakon čega je objavio žestoku borbu protiv neprijatelja demokracije

"Ja se ne bojim antidemokrata i poručujem im: čuvajte nas se", rekao je Markus Soeder nakon ponovnog izbora na mjesto predsjednika bavarske vlade u bavarskom parlamentu u Muenchenu.

On je okrećući se u smjeru zastupnika desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) u bavarskom parlamentu poručio da će učiniti sve kako bi obranio demokraciju i Ustav.

"Radite svoj posao, ali nas poštedite svojih nacionalističkih teorija zavjere i odbacivanja drugih", rekao je Soeder.

Bavarski premijer rekao je kako je u teškim vremenima nužna prisnija suradnja među demokratskim snagama i istaknuo kao primjer blisku suradnju demokratskih stranaka u Bavarskoj tijekom pandemije koronavirusa.

Prije toga je predsjednica zastupničkog kluba AfD-a u bavarskom parlamentu Katrin Ebner-Steiner žestoko napala bavarsku vladu te useljenike u Bavarskoj, ali i Soederovu politiku tijekom pandemije nazvavši "takozvano cijepljenje po život opasnim".

Florian Streibl, predstavnik stranke Slobodni birači, koja s CSU-om nastavlja petogodišnju koaliciju, nazvao je AfD "sramotom za Bavarsku".

Na izborima za bavarski parlament 8. listopada AfD je osvojio 14,6 posto glasova i time postao najjača oporbena stranka u ovoj saveznoj pokrajini.

CSU je osvojio 37 posto glasova te se odlučio za nastavak koalicije sa strankom Slobodni glasači.

Od 198 zastupnika za Soedera je glasalo 120.

Soeder se ponovno spominje kao mogući kandidat demokršćanske Unije CDU/CSU za kancelara na sljedećim parlamentarnim izborima. Na posljednjim izborima 2021. Soeder je mjesto kancelarskog kandidata ustupio kandidatu Arminu Laschetu iz CDU-a, koja zastupa demokršćansku opciju na saveznoj razini.

U nedavnim ispitivanjima javnog mnijenja među biračima Unije CDU/CSU Soeder uživa veću popularnost nego predsjednik Kršćansko-demokratske unije Friedrich Merz. U posljednje vrijeme Soeder se istaknuo žestokim napadima na saveznu vladu kancelara Olafa Scholza pri čemu je osobito rado napadao vladinu stranku Zeleni i njezinu klimatsku agendu.