nacionalni predznak

Krajnja desnica u Bavarskoj i Hessenu na nedjeljenim izborima požnjela uspjeh

09.10.2023 u 11:05

Bionic
Reading

Na nedjeljnim izborima u Bavarskoj i Hessenu, koji se smatraju predznakom nacionalnog raspoloženja, krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) ostvarila je velik uspjeh, a tri stranke koje čine saveznu koalicijsku vladu potopljene su, piše Politico u ponedjeljak

Konzervativne snage ostvarile su jasne pobjede u pokrajinama Bavarskoj i Hessenu.

Predviđa se da će u Bavarskoj Kršćansko-socijalna unija (CSU) osvojiti 37 posto glasova, a u Hessenu bi Kršćansko-demokratska unija (CDU) trebala osvojiti 34,6 posto glasova.

Ali je najveći pobjednik večeri nedvojbeno bio AfD, koji je zauzeo drugo mjesto u Hessenu i treće mjesto u Bavarskoj, što je značajan napredak za stranku.

Uspjeh AfD-a izvan njegovih tradicionalnih uporišta u državama bivše Istočne Njemačke sugerira da je stranka uspješno proširila svoju bazu.

Ovakav razvoj događaja već je potaknuo novi nalet dušebrižništva i preispitivanja među čelnicima glavnih stranaka.

"Napredak AfD-a može zabrinuti svakog demokrata u ovoj zemlji", rekla je na javnoj televiziji Ricarda Lang, čelnica Zelenih.

“Voljela bih da se odmaknemo od upiranja prstom i da svaka demokratska stranka sada razmotri što možemo učiniti da [rezultati izbora] u budućnosti ponovno izgledaju drugačije”.

AfD iskoristio nezadovoljstvo u zemlji

I u Bavarskoj i u Hessenu tri stranke koje čine vladajuću koaliciju njemačkog kancelara Olafa Scholza - Socijaldemokrati lijevog centra (SPD), Zeleni i liberalni Slobodni demokrati (FDP) - zabilježile su pad podrške.

Takav ishod pokazuje široko rasprostranjeno nezadovoljstvo federalnom vladom u vrijeme rastuće ekonomske i socijalne nesigurnosti.

Njemačko gospodarstvo zapelo je u kolotečini, djelomično potaknuto porastom cijena energije koji je uslijedio nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Nagli porast broja tražitelja azila koji ulaze u Njemačku ove godine i sve veći nedostatak pristupačnog stambenog prostora također su potaknuli nezadovoljstvo birača.

AfD je očito to uspio iskoristiti.

Robert Lambrou, čelnik parlamentarne skupine AfD-a u Hessenu, gdje se predviđa da će stranka osvojiti 18,4 posto glasova, rekao je da taj rezultat "oduzima dah".

Mnogi ljudi, dodao je, “osjećaju da je potrebna promjena politike. Imamo visoku inflaciju, visoke cijene energije, visoke stanarine. Imamo potpuno nekontrolirano masovno useljavanje. Ovdje ima puno toga za napraviti.”

Predviđa se da će u Bavarskoj AfD osvojiti 14,6 posto glasova, odmah iza Slobodnih birača, relativno mlade stranke koja vlada u koaliciji s CSU-om u državi.

Ishod znači da je u obje pokrajine AfD nadmašio sve stranke u njemačkoj saveznoj vladajućoj koaliciji, što je scenarij koji je prije nekoliko godina bilo teško zamisliti.

Njemačka vladajuća koalicija već je bila opterećena unutarnjim sukobima, posebice između Zelenih i FDP-a - stranaka koje su na mnogo načina ideološki suprotne. Rezultati ovih izbora mogli bi tu neslogu samo pojačati.

Katastrofa liberala

U Hessenu, nekadašnjem uporištu SPD-a, socijaldemokrati su doživjeli neugodan poraz, osvojivši prema projekcijama samo 15,1 posto glasova.

Gubitak je tim bolniji jer je socijaldemokratska kandidatkinja u Hessenu bila savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, koja rezultat nazvala "vrlo razočaravajućim".

S ovako lošim rezultatom mnogi sada nagađaju hoće li Faeser uspjeti zadržati posao u vladi. Kancelar Scholz vjerojatno će se suočiti s pritiskom da napravi sveobuhvatne promjene kako bi okrenuo sudbinu svoje stranke i koalicije.

Izborni ishod bio je posebno katastrofalan za FDP, mlađeg partnera u Scholzovoj koaliciji.

Stranka je prema projekcijama osvojila samo tri posto glasova u Bavarskoj i pet posto glasova u Hessenu.

Čelnicima savezne koalicijske vlade ishod izbora već je oglasio glasna zvona za uzbunu.

"Naravno, nismo gluhi i slijepi", rekao je glavni tajnik SPD-a Kevin Kühnert na njemačkoj javnoj televiziji nakon što su objavljeni prvi rezultati izbora. "Svi mi zajedno u ovoj koaliciji trebali bismo prepoznati signale."