potrebna prevencija

Socijalni pedagozi upozoravaju: U strukovnim školama znatno više problematične djece

21.12.2023 u 18:16

Bionic
Reading

Hrvatska komora socijalnih pedagoga (HKSP) izrazila je u četvrtak zabrinutost događajima u Strojarsko tehničkoj školi Frana Bošnjakovića, u kojoj su se potukli učenik i nastavnik, te je pozvala ključne dionike u događaju da imaju na umu dobrobit učenika, njihovih obitelji, ali i samog nastavnika

Naglašava kako je razumljiv interes za navedeni događaj te poziva javnost da tijekom iznošenja osobnih osjećaja, stavova i promišljanja ili bilo kakvih drugih informacija o ovom događajima brinu o dostojanstvu i privatnosti svake osobe, naročito djece te koriste uključiv govor, nude konstruktivne prijedloge i rješenja te poštuju privatnost svih aktera.

HKSP ocjenjuje da u Hrvatskoj nedostaje snažan fokus na dobrobit djece koji se mora ogledati kroz konkretne, sveobuhvatne i koherentne politike koje se tiču djece i obitelji.

Briga o dobrobiti djeteta, napominju socijalni pedagozi počinje od prvog dana života potporom obitelji, brigom o nepovoljnim događajima, snažnim fokusom sustava odgoja i obrazovanja na odgoj i razvoj otpornosti djece, njihovo osnaživanje i ulaganje u njihove kompetencije, ponajprije one socijalno-emocionalne, životne vještine.

Sveobuhvatnim pristupom, naglašava Komora, svih ključnih dionika mogu se osigurati pogodni uvjete za rast i razvoj djece.

Komora upozorava da je u strukovnim školama znatno veći udio mladih s izraženim problemima u ponašanju. Pitaju je li društvo spremno to prihvatiti kao činjenicu i strpljivo čekati da ti mladi škole završe i odu, ako ranije ne odustanu ili budu udaljeni, ili su ipak pozvani dati pravovremeni sustavan odgovor.

Nije li nužno strukovnim školama osigurati socijalne pedagoge, stručnjake koji se bave prevencijom i tretmanom problema u ponašanju, oblikujući pedagoški odgovor na socijalne probleme, napominje HKSP i pita ima li nastavnik pravo na zaštitu dostojanstva ili javnost ima pravo na informacije o njegovoj osobnoj tragediji.