IZBORI U ANDORI

Socijaldemokrati na vlasti nakon 14 godina

27.04.2009 u 09:57

Bionic
Reading

Socijaldemokratska stranka pobijedila je na parlamentarnim izborima u nedjelju u Andori i tako nakon 14 godina s vlasti svrgnula konzervativnu Reformsku koaliciju

ANDORA LA VELLA - Socijaldemokrati ipak nisu uspjeli osvojiti apsolutnu većinu i u andorskom parlamentu s 28 zastupnika imat će 14 mjesta. Reformisti su osvojili 11 mandata.

Izborna kampanja u Andori, jednoj od najmanjih europskih demokracija, vodila se oko popuštanja međunarodnom pritisku i odricanju od prijepornog statusa porezne oaze zbog kojeg je zemlja završila na crnoj listi Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Prošloga mjeseca Andora je pristala na sporazum kojim će ublažiti dio svojih zakona o bankama i tako omogućiti veću transparentnost financijskog i poreznog poslovanja, pa je s crne premještena na sivu listu.

Iako Andora ima 85 tisuća stanovnika, većinom doseljenika iz Francuske, Španjolske i Portugala, pravo glasa na izborima imalo ih manje od četvrtine. Za dobivanje državljanstva, naime, potrebno je prebivalište u trajanju od 25 godina.

Ovo su tek četvrti izbori u Andori u sedam stoljeća povijesti, nakon što je 1993. godine usvojen moderan ustav koji je zemlju pretvorio u parlamentarnu demokraciju. Državni poglavari su nominalno dvojica knezova, francuski predsjednik i biskup španjolskog Urgela. Oni imaju samo reprezentativnu ulogu jer je izvršna vlast u rukama Andoraca, ali ostao im je pravo veta u vanjskopolitičkim odlukama. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nedavno je zaprijetio da će se odreći položaja andorskoga kneza ako zemlja ne počne surađivati s OECD-om.