NEVJEROJATAN VIDEO

Snimljena svaka stanica mozga ribe dok misli

30.07.2014 u 11:17

Bionic
Reading

Znanstvenici Medicinskog instituta Howard Hughes razvili su novu tehniku snimanja koja im je omogućila da zabilježe aktivnosti u gotovo svim neuronima riba zebrica dok razmišljaju i kreću se

Rezultat je fascinantan, a metoda bi trebala omogućiti puno kvalitetnije istraživanje mozga i živčanih mehanizama ponašanja.

Prema izviješću predstavljenom u novom broju časopisa Nature Methods znanstvenici su tehnikom nazvanom 'snimanje svjetlosnih ploha' istovremeno zabilježili aktivnosti u više od 80 posto neurona ličinki zebrica.

U svojoj studiji tim je koristio kombinaciju genetskog inženjeringa s optikom. Znanstvenici su prvo genetski modificirali zebrice tako da su njihovi neuroni, kada bi se aktivirali, stvarali fluorescentne kemikalije. Nakon toga su mozgove zebrica osvijetlili laserskim zrakama. Kada bi se neki neuron aktivirao, odmah bi proizveo svjetlost. Sve su snimali video kamerama. Na taj način uspjeli su nevjerojatno precizno pratiti aktivnosti 80.000 neurona. Zebrice (Danio rerio) su idealne životinje za ovakve studije jer su im ličinke prozirne, a mozak dovoljno malen da se cijeli može pratiti pod mikroskopom.

Na početku eksperimenta vidi se kako svijetli krajnje desni, prednji dio mozga. Ova aktivnost odgovara mislima ribe u stanju mirovanja (pogledajte video dolje). Nakon toga vidi se kako se svjetlost širi mozgom poput šumskog požara. Ova bujica aktivnosti nastala je kada su znanstvenici kod ribica izazvali iluziju da se kreće unazad pa se ona snažnim zamasima pokrenula prema naprijed.

Znanstvenici su na taj način uspjeli identificirati pojedinačne neurone koji su odgovorni za određeno ponašanje.

Ovo je prva tehnika koja je omogućila snimanje gotovo cijelog mozga neke životinje.