NAKON 10 GODINA

Snimljena rijetka arapska mačka: Ubojica iz pustinje

10.08.2016 u 22:40

Arapska pješčana mačka

Izvor: Profimedia / Autor: 'Agencija za okoliš - Abi Dhabi'

Bionic
Reading

Nedavno je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon punih 10 godina snimljena izuzetno rijetka arapska pješčana mačka, javlja New Scientist

Vrsta je to koja živi u arapskim pustinjama, području sjeverne Afrike i srednje Aziji, ali toliko je rijetka i tajnovita da i sami zoolozi znaju vrlo malo o njoj. Radi se o mačkama koje love isključivo noću te su savršeno prilagođene pustinjskom okolišu.

Jedna od njezinih zapanjujućih prilagodbi odnosi se na činjenicu da nije ograničena potrebom za vodom s obzirom na to da svu tekućinu potrebnu za život uzima iz tijela svojih žrtava – malih ptica, pustinjskih sisavaca i gmazova. Također posjeduje posebne vrste dlaka na ušima i šapama koje sprečavaju zavlačenje pijeska.

'Postoji vrlo malo znanstvenika koji se bave istraživanjem pješčanih mačaka i zbog toga je jako teško dati ikakve procjene o ponašanju, populaciji i statusu ove vrste', rekao je za New Scientist John Newby iz Zaklade za očuvanje Sahare.

Shakeel Ahmed, znanstvenik iz Agencije za okoliš sa sjedištem u Abu Dhabiju vodio je projekt u kojem su noćnim kamerama povezanima sa zamkama punjenima mačjom hranom pokušali snimiti što više arapskih pješčanih mačaka. U periodu od nekoliko mjeseci uspjeli su snimiti 46 fotografija, za koje su kasnijom analizom zaključili da prikazuju tri različite mačke. Fotografije su najčešće nastajale noćima osvijetljenim mjesečevom svjetlošću te nešto hladnijim temperaturama (11 - 28 stupnjeva Celzijusa).

Arapska pješčana mačka nije puno veća od obične kućne mačke te je fantastičan lovac. Zabilježeni su slučajevi kada su uspješno ubile i pojele otrovne pustinjske zmije. Nažalost, radi se o ugroženoj vrsti pa znanstvenici pokušavaju saznati što više o njoj kako bi joj omogućili opstanak u prirodi.