RIJETKI PRIZORI

Snimke tranzita Merkura iz Zagreba i Hvara

10.05.2016 u 10:27

  • +2

Tranzit Merkura

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jaša Čalogović

Bionic
Reading

Rijedak tranzit Merkura, koji se sa Zemlje vidi 13 do 14 puta u stoljeću, jučer se pratio i snimao iz brojnih zemalja širom svijeta

U Hrvatskoj je putovanje najmanjeg planeta u Sunčevom sustavu preko blještavog diska naše zvijezde bilo vidljivo od početka pa gotovo do samog kraja. Počelo je u 13:12 h, a maksimum je dosegnulo u 16:56. Nažalost, kraj u 20:42 nije se mogao vidjeti jer je Sunce zašlo u 20:10.

Sljedeći tranzit Merkura iz Hrvatske moći će se vidjeti tek 2019. Ova je pojava rijetka jer se za nju mora podudariti više parametara. Naime, Merkur, koji oko Sunca obiđe za 88 dana, mora se naći na vizualnoj liniji između Zemlje i Sunca, a istovremeno na mjestu promatranja u to vrijeme mora biti dan. Budući da je ravan u kojoj Merkur kruži malo nagnuta u odnosu na Zemljinu, ta je pojava rjeđa nego što bi se očekivalo. Posebno se rijetko pruža prilika da se tranzit vidi tako dugo kao što je to jučer bio slučaj u Hrvatskoj.

Spektakularnu pojavu u našoj je zemlji pratilo više zvjezdarnica i astronomskih udruga. U Zagrebu su je mogli gledati i znatiželjni građani koji su se zatekli u centru grada. Promatranje je organiziralo Astronomsko društvo Beskraj na čelu s Borisom Štromarom.

'Mi smo promatrali tranzit pokraj zgrade HNK u Zagrebu. Postavili smo dva teleskopa, jedan s filtrom i još jedan specijalizirani solarni teleskop', rekao je za tportal Štromar.

'Budući da je događaj trajao relativno dugo, nisu se stvarale gužve pred teleskopima, no prolaznici su stalno dolazili i uživali u prizoru. Neki su naše pozive "dođite vidjeti Merkur" jednostavno ignorirali, no oni koji su bacili pogled kroz teleskop bili su oduševljeni. Glavni komentar bio je kako je Merkur vrlo malen te da izgleda poput buhice. No pobjednički epitet bio je - "krpelj"! Uglavnom, atmosfera je bila vrlo pozitivna, dobro smo se zabavili, snimili su nas i brojni novinari, ali na žalost oko 16h navukli su se oblaci. Dvadesetak strpljivih posjetitelja pričekalo je rupu u oblacima pa su nešto kasnije uspjeli baciti posljednji pogled na Merkur, nakon čega smo konačno spakirali teleskope', ispričao je entuzijastični zagrebački astronom.

Tranzit je pratio i snimao i naš stručnjak za Sunce Jaša Čalogović iz Zvjezdarnice Hvar. Njegove fotografije možete vidjeti u galeriji gore, a video snimke iz Zagreba i Hvara pogledajte dolje.

Važnost tranzita

Tranziti su kroz povijest imali velik znanstveni značaj. U 18. stoljeću promatranja tranzita Merkura i Venere omogućila su astronomima na čelu s Edmundom Halleyjem da utvrde dimenzije poznatog Sunčevog sustava. Naime, znanstvenici iz različitih zemalja svijeta na različitim položajima na globusu zabilježili su koordinate planeta u određenom trenutku na Sunčevom disku. Tako su, na temelju paralakse (relativnog pomaka u položaju planeta zabilježenog iz različitih položaja na Zemlji) i relativnih međusobnih udaljenosti planeta koje su dobro znali, trigonometrijom uspjeli odrediti stvarne udaljenosti planeta od Sunca.