'ATEIZACIJA KRIVA ZA RAT'

Snimka dokazuje: Jezerinac je lagao!

17.01.2012 u 20:22

Bionic
Reading

Vojni ordinarijat je optužio novinare, prisutne na misi msgr. Juraja Jezerinaca koji je u subotu u Karlovcu slavio 20. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, da 'izokreću istinu unoseći elemente jedne vrste hajke'. Ali novinari Novoga lista, Jutarnjeg lista i Hine demantiraju vojnog biskupa i kažu da je on doista prozvao ateiste kao odgovorne za rat i ratna razaranja, za što su ovome novinaru, koji je u subotu prenio članak kolege Novog lista o spornim Jezerinčevim izjavama, dostavljeni i dokazi

U reagiranju objavljenom na IKA-i pod naslovom 'Istina se brani istinom - reakcija na napise dnevnog tiska', Ured vojnog ordinarija, koji nas je uputio na službeno mjesto gdje su u nedjelju objavljene navodne izvorne Jezerinčeve riječi, smatra potrebnim osvrnuti se na riječi koje je prigodom proslave 20. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, u crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu i na svečanoj akademiji u Zorin dom, prošle subote kazao vojni biskup mons. Juraj Jezerinac.

Upućena prigodna homilija na misi i prigodni govor na akademiji, ističe se u priopćenju, bili su 'prožeti pastirskim riječima ljubavi i pozivom na zajedništvo utemeljeni na biblijskom liturgijskom čitanju i povijesnim činjenicama hrvatskog naroda bez imalo prizvuka dvosmislenosti, a još manje miješanja u politiku i ulaženja u politikantstvo'.

Vojni ordinarijat reagirao jer istoga dana, internetski portal Novog lista u tekstu 'Jezerinac: Za stradavanje u Domovinskom ratu krivi su ateisti' (koji smo ovdje djelomice prenijeli u subotu), a onda malo kasnije Jutarnji list (u tekstu 'Biskup Jezerinac: Za rat su krivi ateisti! Ranjenu i bolesnu Hrvatsku trebaju graditi i čuvati vjernici') te sutradan Nedjeljni Jutarnji u komentaru/prilogu pod naslovom: 'Političke poruke – msgr. Juraj Jezerinac u Karlovcu' i podnaslovom: 'Dajte nam objektivne informacije o Uniji, a za rat su krivi ateisti', žele 'izokrenuti istinu unoseći elemente jedne vrste hajke', pa je potrebno 'zaštititi istinu koju je preuzvišeni biskup mons. Juraj Jezerinac uputio prigodom proslave u Karlovcu'.

Dapače, kažu iz Ordinarijata, 'Novinarsko izvlačenje iz konteksta i davanje negativnog prizvuka s konotacijom 'sotoniziranja ateizma' i 'pozivanja na euroskepticizam' više je nego izokretanje istine, da ne kažemo novinarska laž', pa dodaje se: 'Ovakva ideološka obojena jednostranost i agresivnost pojedinih novinara poprima oblik promidžbenog rata, gdje se gubi svaka mjera, a u ovom slučaju mjera istine, a ne ulaženja u politikantstvo kako neki novinari žele to prikazati.'

No, tko tu zapravo laže, tko prelazi svaku mjeru, mjeru istine i tko pribjegava nekakvom promidžbenom ratu?
S obzirom na to da je ovaj novinar prenio sporne Jezerinčeve riječi iz Novoga lista (objavljene na portalu riječkog dnevnika u subotu u 12.19, dok je naš tekst objavljen toga dana u 14:02), ali tek nakon što je tekst sa istim spornim riječima biskupa osvanuo i na portalu Slobodne Dalmacije (u subotu u 12.39 s naslovom 'Biskup Jezerinac: Za rat su krivi ateisti, domovinu trebaju graditi vjernici'), pa smo tako dobili, prema zakonitosti naše profesije, dva najmanje propisana međusobno nezavisna izvora o istoj stvari, imali smo potrebu preispitati nastalu dvojbu: govori li istinu vojni biskup Jezerinac ili je istina na strani troje novinara koji su bili u navedenoj crkvi u Karlovcu i koji tvrde, bez razlike u iskazima, da su čuli Jezerinca kako, kao krive za rat, proziva ateiste, a to su Damir Kundić iz Novoga lista, Mario Pušić iz Jutarnjeg lista (autor i članka u Slobodnoj Dalmaciji) te Vesna Horvat iz Hine koji su o slučaju dali izjave tportalu.

Koristit ćemo ekspertizu kolege Pušića (čiji stav, ponavljamo, potvrđuju novinar Novoga lista i novinarka Hine), a koji posjeduje snimku cijele Jezerinčeve propovijedi u trajanju 18 minuta i 42 sekundi. Između 5. i 11. minute svoje propovijedi Jezerinac u više navrata napušta tekst koji je objavljen kao službena verzija izgovorene propovijedi te, ponesen, kao što mu se često događa, dodaje sporne dijelove u kojima ateiste, između ostalog, bez ikakve sumnje i bez iznimke, proziva kao krive za rat.

Na primjer, tamo gdje, prema službenoj verziji propovijedi, Jezerinac govori: 'Zamislite sam Bog može stanovati u nama, poručuje hrvatski pjesnik Matoš', on to tako ne veli, nego vojni biskup kaže (što često čini tijekom propovijedi, to jest, dodaje slobodne improvizacije koje ga ponesu): 'Zamislite, sam Bog može stanovati u nama, poručuje nam hrvatski pjesnik Matoš i nastavlja teško duši u kojoj Bog ne prebiva. I ovaj rat agresorski koji je bio, to je bila posljedica ateizacije, posljedica bezboštva, posljedica odbijanja Boga!' može se od riječi do riječi čuti u snimci Jezerinčeve propovijedi.
>>> Tko želi, može OVDJE čuti što je zaista vojni biskup kazao (oko 50. sekunde)Vojni ordinarijat, što će reći biskup Juraj Jezerinac, svoj lažan demanti završava konstatacijom da postoje zlonamjerni novinari koji se bave 'prozirnim politikantskim manipulacijama Crkvom'. On, dapače, poručuje: 'Zna se vrlo dobro tko odbija vidjeti cjelinu i bilo kakvo narodno zajedništvo na dan proslave 20. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i tko vreba na vratima crkava da bi učinio senzaciju od molitve za narod i dobro naroda. Samo još jedan u nizu prozirnih pokušaja suptilnog napada i izokretanja istine s jasnom namjerom unošenja razdora u hrvatskom narodu.'

Biskup Jezerinac, koji je inače poznat po radikalno desnim stavovima i kojemu se već dogodilo, i to u tom istom Karlovcu, da ga se raskrinka na sličan način kada je prilikom prošlih lokalnih izbora ustanovljeno da je govorio ono što je on tvrdio da nije (napadao je tada SDP), proziva rečene novinare da ne žele gledati ili da im smeta hrvatska neovisnost te da unose razdor u narod (drugim riječima, da su državni neprijatelji) i preko svojih suradnika 'demantira novinarske pokušaje izokretanja istine'.

Je li uspio? Reklo bi se, vojnim ili policijskim rječnikom koji bi vojnom biskupu trebao biti poznat, da si je ponovno propucao nogu vlastitim pištoljem.

Kontroverzni biskup Jezerinac, koji je od 1980. godine bio u Kanadi, gdje je vodio hrvatske župe, vratio se u Hrvatsku početkom rata, 1991. godine, na nagovor pokojnog kardinala Franje Kuharića. U kuloarima je slovio kao svećenik odan ideji hrvatstva - neki su tvrdili da mu nije bilo strano ni koketirati s ustaštvom, za što su se tražili dokazi, kao kada je u Vukovaru na misi zahvalnici u prigodi Dana državnosti, tijekom propovjedi čitao Thompsonove pjesme, osobito one sa stihovima 'za dom spremni'.

Jezerinac uskoro postaje pomoćni zagrebački biskup. Njegov svjetonazor i djelovanje bili su tijekom rata široko prihvatljivi (koordinirao je Caritas), no ne i u mirnodopskim vremenima. Nakon svojih propovijedi nerijetko je izložen žestokim kritikama udruga, kao i dijela politike. Tako je, primjerice, 2008. godine, na misi povodom proslave blagdana Sv. Roka na Petrakovu Brdu osudio totalitarne režime ustvrdivši da je komunizam bio krvaviji od fašizma i nacizma 'jer je u svom programu imao izričitu borbu protiv Boga i vjere', čime je pokazao da ima temeljitu netrpeljivost prema ateistima.

Karlovac je njegovo omiljeno mjesto za borbu ideja, kako bi rekao drug Fidel Castro. Tamo je u prosincu 2009. obasipao paljbu i po tada predsjedničkom kandidatu, agnostičkom Ivi Josipoviću. Za napade na crkvu mons. Jezerinac optužuje nevjernike i ostatke komunističke diktature, ali i sve jačeg sekularizma, označavajući ih tek kao 'prolazne nevolje'.