BIJELE KOKE S NEBA PALE

Snijeg zatrpao dobar dio Hrvatske

19.12.2009 u 09:45

Bionic
Reading

Sniježno nevrijeme i hladnoća ponovno su tijekom noći i jutros zahvatile dobar dio Hrvatske. I dok u Dalmaciji muku muče s olujnim jugom na sjevernom Jadranu puše jaka bura, a snijeg je okovao kontinentalnu Hrvatsku

U Gospiću, u kom je jutros izmjereno minus 14 Celzijevih stupnjeva i pada gusti snijeg, snježni pokrivač je 41 centimetar, a na Plitvicama 56 centimetara. Snijeg praćen jakom burom je pao i u većem dijelu Istre, a posebne probleme stvarao je na pulskom području.

Tako je Premantura do jutros u 9 sati bila bez struje, a u Gospiću je zbog remonta postrojenja u 110 kV trafostanici Lički Osik nije bilo do 11 sati.

Problema sa opskrbom električne energije bilo je i na drniškom području i to zbog kvarova koje je na dalekovodima uzrokovala snježna mećava.

U drniškoj "Elektri" kažu da su električari od ranog jutra na terenu, no snijeg koji i dalje pada otežava radove na otklanjanju kvarova. Drniš je bio bez struje oko dva sata.

Sniježni prekrivač okovao je i Zagreb u kojem je o 9 sati izmjereno -7 stupnjeva Celzijusevih, a na Sljemenu je bilo -13. U Rijeci je tijekom napadalo petnaestak  centimetara snijega i paraliziralo grad. Dio autobusnih linija u subotu ujutro je bio u prekidu, a odgođene su i gotovo sve planirane manifestacije. Snijeg je pao i na kvarnerskim otocima pa ga je tako na Krku u jutarnjim satima izmjereno pet centimetara, a u Primorju puše i umjerena do jaka bura.

Jugo zaustavilo trajekte

Na Makarskom primorju puše vrlo jako jugo brzinom i do 80kilometara na sat pa su zbog juga i visokih valova u prekidu trajektnelinije prema Braču i Hvaru, a ceste su mokre i skliske od kiše.

Na putnim pravcima Makarska - Vrgorac preko Biokova pada gusti snijeg,kao i na putnom pravcu Dupci - Šestanovac.Na Biokovu je snježna mećava, kazaoje dežurni tehničar na odašiljaču HRT-a. Na najvišem biokovskom vrhuSvetom Juri izmjereno je jutros minus 10 Celzijevih stupnjeva, a u 9sati temperatura je bila je minus pet. Visina snijega je tridesetakcentimetara, a u nanosima snijeg je visok i do sedamdesetak centimetara.

Najteže je u prometu, pa je zbog toga Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) pozvala je vozače da ne kreću na put bez zimske opreme, prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ako je moguće odgode putovanja.

Bura na mahove kod Sv. Jurja i Senja puše brzinom većom od 150 na sat. Dionica Jadranske magistrale Karlobag - Senj prekrivena je ledom a mjestimice i snijegom i zatvorena je za promet.

Za promet je zatvorena i državna cesta Bruvno- Mazin- Donji Lapac. Autocestom Zagreb - Split, dionicom kroz Liku, promet teče, ali krajnje usporeno, na kolnicima ima uzmiješanog snijega. Snježna mećava smanjuje vidljivost preko prijevoja na samo 10 do 20 metara.

Zbog bure i snijega prekinut je promet na Jadranskoj magistrali D8 između Senja i Karlobaga, a zimski uvjeti su na autocestama A 6 između Bosiljeva i Kikovice, A 7 Rupa - Diračje, na Istarskom ipsilonu, te na državnim cestama kroz Liku i Gorski kotar, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Dionica Jadranske magistrale (D 8) između Bakra i Senja i Krčkim mostom zatvorena je za promet prve skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle) jer na tom području puše jaka bura.

Posebice oprezno zbog snijega treba voziti autocestom A 1 između Maslenice i tunela Mala Kapela, a brzina je ograničena na 40 km/h.
Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Zimska oprema obvezna je i na Jadranskoj magistrali (D 8) od Senja do Svete Marije Magdalene i od Maslenice do Zadra, u Hrvatskom primorju, na otocima Krk, Rab, Cres, Lošinj, također, na županijskim i lokalnim cestama na području Imotskog, na Sljemenskoj cesti.

Meteorolozi za ostatak dana najavljuju pretežno oblačno vrijeme u kopnenim predjelima i na sjevernom Jadranu sa snijegom. U Lici i Gorskom kotaru obilniji snijeg i mogući snježni zapusi. U Dalmaciji kiša, osobito u njenoj unutrašnjosti mjestimice i snijeg, a oborine ponegdje mogu biti izraženije.

Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, u Dalmaciji jugo u okretanju na jugozapadnjak, zatim i sjeverozapadanjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom od -9 do -4, u unutrašnjosti Dalmacije i na sjevernom Jadranu od -2 do 3, a na srednjem i južnom između 5 i 10 °C.

Snijeg u Puli