STIGLO POGORŠANJE VREMENA

Snijeg i jak vjetar stvaraju velike probleme u prometu

26.11.2017 u 12:46

Bionic
Reading

Cijelu Hrvatsku zahvatilo je pogoršanje vremena. Osim neugodnog zahladnjenja, probleme u prometu stvaraju obilna kiša, u Gorskom kotaru i Lici snijeg, te jaka i olujna bura na Jadranu

Snijeg pada u Lici i Gorskom kotaru, u većem dijelu ostatka zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše. Zimski su uvjeti na većini državnih i županijskih cesta u Lici i Gorskom kotaru.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri te obrnuto. 

U priobalju puše jak vjetar, mjestimice s olujnim udarima. Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje zbog vjetra je zatvorena za sva vozila. 

Prognoza vremena za 26.11.2017. Izvor: DHMZ / Autor: DHMZ

Iz HAK-a vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Trenutno je za za sav promet zatvorena i dionica autoceste A1 između čvorova Otočac i Perušić u smjeru Dubrovnika, zbog prometne nesreće na 152. kilometru, izvještavaju iz HAK-a.

Glavnina kiše u unutrašnjosti past će u prvome dijelu dana kada i u nizinama lokalno može biti susnježice. Na Jadranu, osobito u Dalmaciji, ponegdje i izraženiji grmljavinski pljuskovi. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

  • +15
Snijeg pao u Lici i Gorskom kotaru Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita i s orkanskim udarima, a na srednjem i južnom će umjereno do jako jugo postupno okretati na jaku buru.

Temperatura zraka tijekom dana će biti između 5 i 8, u gorju od 0 do 3 stupnja Celzijusa. Na Jadranu će temperature biti od 8 stupnjeva Celzijusa mjestimice na sjevernome dijelu do 16 stupnjeva Celzijusa  na južnome, ali će i tamo potkraj dana osjetno osvježiti.

U ponedjeljak na Jadranu i dalje vjetrovito uz jaku i olujnu, mjestimice i orkansku buru, posebice podno Velebita i u sjevernoj Dalmaciji. Duž većeg će se dijela obale razvedriti, a uglavnom će samo na krajnjem jugu, uz promjenjivu naoblaku, još biti mjestimične kiše. U utorak će bura oslabjeti te će prevladavati sunčano vrijeme. U noći na srijedu ponovno jugo, naoblačenje i kiša, koje će vjerojatno biti i u nastavku tjedna.

Ponedjeljak će na kopnu biti u znaku razvedravanja, a slabih oborina može još biti uglavnom u Podunavlju, ujutro i u Lici. Vjetar će također oslabjeti pa će noć na utorak biti dosta hladna, no već u onoj na srijedu, zbog novog naoblačenja, minusa će biti samo ponegdje.

Od srijede do kraja tjedna većinom oblačno, uz rijetka i ne odviše duga sunčana razdoblja. Dapače, uz povremenu kišu, u gorju i snijeg, kojeg može biti i u nekim nizinama. Nakon ovotjedne relativne topline, temperatura će u novome tjednu biti zamjetno niža, većinom čak i od prosječne za kraj studenoga i početak prosinca.