VAL HLADNOĆE U HRVATSKOJ

Snijeg stigao i u Dalmaciju, pahulje nakon 25 godina zabijelile i Vela Luku

26.02.2018 u 17:56

Bionic
Reading

Promet u Splitu funkcionira normalno, a ceste i nogostupi se posipaju izvijestila je Gradska uprava Splita, u kojemu u ponedjeljak poslijepodne pada snijeg.

Cestarske službe su dodatno angažirane na posipanju cesta i čišćenju, posebno u brdskim dijelovima, također su aktivirane ekipe za posipanje nogostupa, prema ranije utvrđenim planovima, priopćeno je. Dodatne količine soli dostavljaju se svim splitskim školama i gradskim kotarevima prema prioritetima.

Snijeg u Vela Luci nakon 25 godina Izvor: Cropix / Autor: Andjela Scepanovic / CROPIX

Splitska je Gradska uprava poručila građanima da je važno prilagoditi se zimskim uvjetima, koristiti vozila sa zimskim gumama, toplo i višeslojno se odjenuti i imati prikladnu obuću.

Snijeg je danas padao i na otocima Hvaru i Visu, izvjestili su u splitskom centru 112. U Vela Luci snijeg je pao nakon 25 godina.

Snijeg na Makarskom primorju: Zimska oprema od Dubaca do Šestanovca

U Makarskoj i na većem dijelu Makarskog primorja u ponedjeljak od 14 sati pada snijeg koji se još ne hvata za tlo, a na cesti Makarska – Vrgorac preko Biokova te od prijevoja Dubaca kod Brela prema Gornjim Brelima i dalje prema autocesti do čvora Šestanovca obvezatna je zimska oprema. 

 Temperatura se u Makarskoj spustila jedan Celzijev stupanj ispod ništice.

 Na brzoj cesti od Baškog polja do tunela Sv. Ilije u Bastu brzina je ograničena na 40 kilometara na sat, a županijske ceste posipavane su solju i pijeskom. Biokovska cesta od prijevoja Staze do ispod vrha Sv. Jure očišćena je od snijega kako bi se zamijenila posada na odašiljaču HRT-a na tom vrhu na Biokovu.

 Sve ostale županijske i komunalne ceste zasad su prohodne i vozi se bez dodatnih ograničenja i upozorenja, a vozačima se zbog mokrih kolnika od snijega preporučuje da voze oprezno.

  • +9
Val hladnoće stigao u Istru Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

 Načelnik Stožera civilne zaštite Dražen Nemčić obišao je poslijepodne prigradska naselja Makar, Kotišinu i Veliko Brdo kako bi utvrdio stanje na cestama prema tim naseljima koje će također posipavati pijeskom i solju.

 Sve žurne gradske službe spremne su odraditi svoj posao, raspolažu dovoljnim brojem ljudi vozila i potrebnog materijala, rekao je Nemčić, dodajući kako i Makarani trebaju preuzeti svoj dio odgovornosti i obveza.

Hrvatska vojska u Lici i Gorskom kotaru nastavlja čistiti snježne nanose

Pripadnici Oružanih snaga RH i u ponedjeljak su angažirani na nekoliko lokacija u Lici i Gorskom kotaru pomažući lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena, i to u Delnicama, Saborskom, Gračacu, Donjem Lapcu i Sv. Roku.

 Na području Delnica angažirano je ukupno 69 pripadnika OS RH sa četiri kamiona i četiri radna stroja i to jednom kombinirkom, jednim utovarivačem i dva samoistovarivača, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Na području Saborskog u čišćenju prometnica angažirana su dva pripadnika OS RH s jednim utovarivačem.

  • +43
Snijeg zabijelio Split Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

U Gračacu prometnice čiste 10 pripadnika Hrvatske vojske sa sedam radnih strojeva i to tri kombinirke, tri samoistovarivača i jednim utovarivačem. Također, na području Glogovca, u općini Gračac, puta do braniteljske farme  kroz snježne nanose probijaju dva pripadnika OS RH s jednim radnim strojem, utovarivačem.

 U Donjem Lapcu prometnice od snijega čiste šest pripadnika OS RH i tri radna stroja i to jedna kombinirka i dva utovarivača.

 Na području Sv. Roka angažiran je pripadnik OS RH s jednim radnim strojem, utovarivačem.

 Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević u četvrtak, 22. veljače , donio je odluku da se Hrvatska vojska u skladu sa svojim mogućnostima uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena tamo gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije.