ZIMSKA (NE)PRILIKA

Koliko košta čišćenje snijega u Delnicama i tko na tome zarađuje?

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 26.02.2018 14:03
  • Objavljeno 26.02.2018 u 14:03
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Čišćenje i odvoz snijega na dnevnoj bazi koštaju Grad Delnice oko 55 tisuća kuna. To su troškovi kad je zima uobičajena, odnosno kad je visina snijega od 50 do 70 centimetara. U ovom trenutku debljina snježnog pokrivača veća je od 1,5 metara i grad je već sad, rekao je za tportal gradonačelnik Ivica Knežević, potrošio sva sredstva namijenjena za zimsku službu

'Planiramo troškove za zimsku službu na temelju višegodišnjih objektivnih pokazatelja. Za ovu godinu smo planirali oko milijun i 350 tisuća kuna, s tim da su u taj iznos uključena sredstva koja kao pomoć za sufinanciranje zimske službe dobivamo od države. S obzirom na ekstremne uvjete, to ni izbliza neće biti dovoljno i zato se bojim da ćemo probiti proračun i potrošiti i do tri milijuna kuna, a moramo utrošiti još barem milijun kuna na sanaciju oštećenja, što je još 20 posto osiromašenog proračuna', istaknuo je Knežević.

Grad Delnice obuhvaća 55 naselja na čak 230 kilometara četvornih, u kojima živi samo oko 5800 stanovnika (u samim Delnicama ih je 4700). Zbog prevelikih troškova Delničani nemaju gradsku zimsku službu, već se svake četiri godine raspisuje javni natječaj za odabir koncesionara.

Na prošlogodišnjem natječaju posao zimske službe dobila su dva obrta i dvije tvrtke te je svaki koncesionar zadužen za određeno gradsko područje. Riječ je o obrtu Bronzi, obrtu Janeš i tvrtkama Šumarstvo Luketić te Iskopi i transporti Belobrajdić.

Najveći među njima je delnički građevinar Iskopi i transporti Belobrajdić, čiji godišnji prihodi iznose oko 20 milijuna kuna, uz 815.000 kuna dobiti. Prema posljednjim dostupnim podacima Fine, tvrtka ima 29 stalno zaposlenih. Belobrajdić je zadužen za čišćenje cesta od snijega u samim Delnicama.

Šumarstvo Luketić je manja firma s dvoje zaposlenih, osnovana prije dvije godine. Za 2016. iskazala je prihod od 180.000 kuna, uz minimalnu dobit od 1500 kuna. Luketić ima koncesiju za ceste u Brodu na Kupi.

Obrt Bronzi pokriva područje Mjesnog odbora Turke, dok Janeš čisti ceste Crnog Luga.

Ivica Knežević vodi Delnice od 2013. godine

Ivica Knežević vodi Delnice od 2013. godine

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Izuzetno sam zadovoljan radom koncesionara. Moramo biti objektivni i reći da oni - bez obzira na neke propuste, kojih ima svugdje - rade odličan posao. Ovog časa niti jedno naselje nije odsječeno. Ne daj bože da nekom zatrebaju vatrogasci ili hitna, nitko nije u pogibelji. Sve važne ceste su prohodne, s tim da koncesionarima dugujemo novac. Samo Belobrajdiću za dosad očišćeni snijeg Grad duguje gotovo milijun kuna', rekao je Knežević.

Proračun Delnica iznosi 22 milijuna kuna. Za vrijeme mandata vlade Zorana Milanovića Gorski kotar je izgubio brdsko-planinski status, što je drastično srezalo budžet lokalnih jedinica.

'Proračun nam je prije gubitka statusa iznosio 36 milijuna kuna. Znači, oduzeta nam je gotovo trećina proračuna, odnosno 14 milijuna kuna, i taj novac ne možemo ni na koji način kompenzirati. Zato smo srezali sve troškove. Drastično smo smanjili plaće te izdavanja za kulturu i sport. Daljnje kresanje troškova dovelo bi u pitanje funkcioniranje našeg grada. Svedeni smo na puko preživljavanje!', upozorio je Knežević.

  • +14
  • +11

Premijer Andrej Plenković obišao Delnice pogođene snježnim nevremenom

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Gubitku brdsko-planinskog statusa kumovao je, objašnjava, neprimjeren način izračuna indeksa razvijenosti pojedinog područja. Prema njemu, Gorski kotar je vrlo razvijeno područje.

'Kad sve dijelite s malim brojem ljudi, ispada da imamo velike proračunske prihode po glavi stanovnika. Visoka nam je i obrazovna struktura jer mnogi Gorani su srednjeg i visokog obrazovanja. Ali stvarnost je dramatično drugačija. Uz Liku, Gorski kotar je na kontinentu najveći otok Hrvatske. Ovdje je život daleko teži nego na nekim jadranskim otocima. Uzmimo samo naše dijalizirane bolesnike. Oni svaki drugi dan po ovom vremenu moraju putovati u Rijeku na dijalizu! Prije se to moglo napraviti u Delnicama, ali nam je i to oduzeto', ogorčen je Knežević.

On očekuje brzu financijsku pomoć koju je obećao premijer Andrej Plenković prilikom posjeta Delnicama. Isto tako, uzda se u novi Zakon o brdsko-planinskim područjima, koji je u izradi.

  • +17
  • +14

Delnice zatrpane snijegom

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

'Apeliram i na pomoć naše Primorsko-goranske županije. Dosad nam nisu nikad pomogli! Imam osjećaj kako mi nismo jednako voljeno dijete kao primorski krajevi', rekao je Knežević.

Na čelu najvećeg goranskog gradića Knežević je od 2013. godine, kad je odnio pobjedu sa svojom nezavisnom listom Volim Delnice, što je bilo veliko iznenađenje. Dotad je Delnicama neprikosnoveno vladao Marijan Pleše iz Primorsko-goranskog saveza (PGS), stranke koja često koalira s istarskim IDS-om.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!