vatrena stihija

Snažni vjetrovi šire požare u Portugalu

22.07.2019 u 20:56

Bionic
Reading

Više od tisuću vatrogasaca u ponedjeljak se borilo s požarima u središnjem Portugalu zbog kojeg je evakuirano nekoliko sela

Zasad je ozlijeđeno 33 ljudi, uključujući jednu osobu koja je u kritičnom stanju. Portugalska civilna zaštita objavila je da je izgorjelo nekoliko kuća.

Požari su manji u usporedbi s onim koji je istu regiju pogodio u lipnju 2017., kad je u nekoliko dana poginulo 64 ljudi i spaljeno oko 55 tisuća hektara površine.

No zbog temperatura koje su u ponedjeljak negdje dosegle 40 stupnjeva Celzija, brojne općine u okruzima Santarem i Castelo Branco, sjeveroistočno od Lisabona, proglasile su stanje uzbune.

Civilna zaštita je ranije u ponedjeljak objavila kako je požar, koji je izbio u subotu poslijepodne, 90 posto pod kontrolom, no i upozorila kako preostala vatra i dalje "treba puno pozornosti" jer će se kasnije tijekom dana pojačati vjetrovi koji bi mogli raznositi plamen u vrlo suhim uvjetima.

Prekriven eukaliptusom i borovima, središnji Portugal često pogađaju ljetni požari, a brdoviti teren ga čini posebno teškim za intervenciju vatrogasaca.

Stanovnici i lokalne vlasti u Macau i Vili de Rei, područjima u središtu požara, tvrde kako nema dovoljno vatrogasaca i resursa za borbu protiv vatre.

Ovčar Joaquim Ribeiro otkrio je Reutersu da u trenutku dolaska požara u njegovo selo u Macau nije bilo vatrogasaca, zbog čega je bio primoran preseliti svoje životinje. "To je bio pakao", kazao je Ribeiro.

Na terenu je oko tisuću vatrogasaca, a pomaže im 328 vatrogasnih vozila i 13 zrakoplova.

"Imamo kapacitete za borbu protiv ovog požara, i na tlu i na zraku, jer je cijeli fokus na ovoj operaciji", kazao je zapovjednik civilne zaštite Pedro Nunes.

Španjolska je u ponedjeljak objavila da će poslati dva zrakoplova da pomognu u borbi protiv te katastrofe.

Podaci sustava Europske unije za mapiranje požara pokazuju da je tijekom vikenda izgorilo oko 8,5 tisuća hektara.