NAKON ŠEST GODINA

Smjena na čelu tjednika Globus: Milinović umjesto Đule

04.02.2016 u 19:30

Bionic
Reading

Novi glavni urednik tjednika Globus je Zdravko Milinović, doznaje tportal iz krugova Europapress Holdinga. Milinović je na toj funkciji zamijenio Ninu Đulu, koji je na čelu tog utjecajnog političkog tjednika bio punih šest godina

Zdravko Milinović bivši je izvršni urednik Večernjeg lista i predsjednik etičkog povjerenstva u međuvremenu ugaslog Hrvatskog vijeća za medije, samoregulatornog tijela koje su osnovali HND i nakladnici vodećih tiskanih i elektroničkih medija upravo radi praćenja i sankcioniranja kršenja novinarske etike. Milinović je bio na brojnim uredničkim funkcijama u hrvatskim medijima, uključujući Jutarnji list, a bio je i predstavnik EPH u Udruzi novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

U EPH zasad ne otkrivaju razloge smjene na vrhu Globusa. U novinarskim krugovima nagađa se da se u Globusu u bliskoj budućnosti spremaju značajne transformacije.

Tomislav Wruss, direktor tvrtke Europa Digital, izdavača ovog političkog tjednika, nedavno je za tportal opovrgnuo da se Globus gasi, rekavši da će o svim promjenama, koje bi mogle uključivati i izmijenjeni ritam izlaženja, obavijestiti javnost na vrijeme priopćenjem. Prema tportalovim izvorima, razmatra se i mogućnost da se Globus objavljuje kao prilog Jutarnjeg lista.

Milinović je aktivni sudionik društvenih događaja, poput Weekend media festivala u Rovinju. Na posljednjem WMF-u, u osvit predizborne kampanje, upozorio je da mediji ne smiju podleći objavi afera koje konstruira 'stranačko i političko podzemlje', a koje je očekivao iz jednog i drugog političkog tabora.

U svojstvu izvršnog urednika Večernjeg lista, ljetos je predsjednici Kolindi Grabar Kitarović na Pantovčaku uručio prve primjerke knjige 'Oluja koju nismo mogli izbjeći' u društvu autora Ante Guge te je bio govornik na svečanoj promociji knjige Vladimira Šeksa '1991. - moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat', također u izdanju Večernjeg lista.

Sad već bivši glavni urednik Globusa Nino Đula naslijedio je uredničku palicu od Nenada Polimca, koji se na čelu tog tjednika održao nepunih godinu dana. Prethodno, Đula je bio zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista te se može očekivati da će i nakon posljednje kadrovske rošade svoju karijeru nastaviti unutar EPH. Nino Đula nije bio dostupan za komentar do zaključenja teksta.

Krajem prošle godine Globus je obilježio 25. godišnjicu izlaženja, a tom prilikom Đula je istaknuo kako gotovo da nema važnijeg novinara i urednika, i u tisku i na televizijama, koji u nekoj fazi nije surađivao s Globusom.

'Globus je bio i ostao glasnik promjena, prozor prema budućnosti, većim slobodama, boljim mogućnostima, kvalitetnijem obrazovanju... Uporno gledanje unaprijed, bez predrasuda, i s uvažavanjem različitosti, baš je to kroz sva razdoblja izdavanja Globusa - od rata, preko tranzicije, do danas - bila osnovna crta uređivačke politike Globusa', kazao je Đula.

Tjednik Globus pokrenut je 1990., a dosadašnji glavni urednici bili su, redom, Denis Kuljiš, Davor Butković, Đurđica Klancir, Igor Alborghetti, Mirko Galić, Nenad Polimac i Nino Đula.