neprihvatljivi stavovi

Smijenjeni sudac Kos: Sve pozitivne stvari koje sam i ja proveo, pripisuju se Dobroniću

11.07.2022 u 12:30

Bionic
Reading

'S Dobronićem nisam osobno razgovarao ni pred promjenu poslova ni nakon nje, nikakvog kontakta', komentira Damir Kos, smijenjeni sudac s dužnosti predsjednika Kaznenog odjela Vrhovnog suda RH odluku predsjednika Radovana Dobronića kojemu su bili neprihvatljivi stavovi o radu sudaca 'u fušu'

Sudac Damir Kos gostujući na N1 na pitanje o tome treba li urediti sve što suci rade, kaže kako 'to treba urediti u svakom slučaju'. Navodi kako sada imamo šarenilo postupanja i tumačenja postupanja.

'Treba vidjeti mogu li suci raditi išta osim onoga što je temeljna sudačka funkcija. Ako rade, koja je visina honorara. Gdje je moja temeljna zamjerka Dobroniću? Ako želimo nešto rješavati u sudbenim redovima, a mislim da to treba i zagovarao sam promjenu da se to riješi, ali tada nije bilo Dobronića pa on to ne zna, mislim da to moramo riješiti sami. O ovoj temi, iako se radi o nečemu gdje moramo čistiti prljavu robu unutar vlastite kuće, unutar vlastite kuće nije bilo rečeno ništa. Kako mi se prvi put otvara prilika da kažem neke stvari, reći ću ih. Da, treba riješiti, ali treba poštovati civilizacijsku proceduru u rješavanju problema', komentirao je Kos za N1.

Dodao je i kako je okrugli stol forma u kojoj se po definiciji sukobljavaju mišljenja pa smatra da nikakve granice nije prešao.

'Nisam bio i bezobrazan ni agresivan, bio sam možda emotivan. Kasnija obrazloženja zašto smo maknuti s mjesta predsjednika odjela, gdje on govori da nismo sposobni ostvariti zadatak… Zadatak? Koji sudac radi po zadatku, čijem zadatku? Njegovom? Ako je on taj koji daje zadatke, onda je slikovito to što smo se u godinu dana njegovog mandata susreli dva puta, ja nemam njegov broj mobitel, a ni on moj. Kad je dolazio, pitao sam ima li on kapacitet da riješi probleme. Temeljni problem pravosuđa je problem nedovoljne ažurnosti rada na predmetima zbog čega su građani i nezadovoljni', kaže Kos prozivajući Dobronića za neispunjavanje kvote završenih predmeta.

On kaže kako se ti predmeti razvrstavaju po težini.

'U sudačkim krugovima ta norma nije jedan za jedan, kvantificirana je težina predmeta', govori dodajući da je Dobronić mogao ispuniti kvotu radeći na jednom jedinom predmetu (onom kredita u švicarskim francima).

'U trenutku kad ga je Sabor izabrao, posve je normalno da on organizira rad u sudu. Kad kažete osinje gnijezdo, ne znam otkud vam to. Mi smo rekli da on nije prava osoba za predsjednika Vrhovnog suda, ali on ni u jednom trenutku nije imao podmetanje nogu od sudaca. Sve pozitivne stvari koje sam i ja proveo, pripisuju se predsjedniku Vrhovnog suda, sucu Dobroniću', govori Kos.