PAMETNI KAO...

Smart As

07.11.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Smart As je prava štreberska igra za štrebere. I pametnjakoviće koji sami sebi moraju dokazati svoju pamet. I hvalisavce koji vole pokazivati koliko su pametni čitavom svijetu. Kao što se vrlo jasno vidi, ovo je igra za cijelu obitelj

Brain training igre su do sad bile uglavnom rezervirane za Nintendove platforme i tek u posljednje vrijeme poneka zaluta na Xbox 360 s Kinectom, na PSP-u ih je bilo oko čitava tri komada, a na PlayStationu 3 smo u Europi uspjeli dobiti čak jednu. Iako je ovo tek prva igra takvog žanra na PlayStation Vita, možemo primijetiti da bi se mogla svrstati među bolje naslove koji su do sad izašli na bilo kojoj platformi.

Naime, razina povezanosti s ostalim igračima je do sad neviđena o ovakvom tipu igara, sve vaše statistike, uspjesi i neuspjesi, uspoređuju se sa svim ostalim igračima i svrstavaju u sijaset kategorija. Svakodnevno će vam se postavljati pitanja nalik na "nosite li naočale?", "ustajete li prije ili nakon 8 sati ujutro?", "da li radije čitate ili gledate filmove?", te ćete tako biti svrstani u neke od podkategorija za, pogađate, još više statistika, kojima će vas igra konstantno obasipati. Tako ćete, na primjer, doznati da su trenutno od svih igarača Smart As, pametniji oni koji radije putuju biciklom od onih koji koriste automobil ili da su pametniji oni koji se boje visine od onih koji se boje pauka. Ovakvi "nevažni" detalji mnogo pridonose šarmu igre, a nije na odmet ni spomenuti da u ulozi vašeg mentora nastupa proslavljeni Montypythonovac John Cleese, koji svojim humorom čitavoj igri daje inteligentno-ozbiljno-neozbiljni ton.

Igra se kontrolira pomoću Vitinog touchscreena i stražnje dodirne površine, tako da ćete na pitanja odgovarati "bockanjem" prstima po navedenim površinama ili upisivati rezultate krasopisom ili lošim škrabanjem prstima u za to namijenjene "kućice". Testovi su podijeljeni u četiri standardne kategorije koje čine aritmetika, logika, jezik i moć opažanja. Svaka kategorija sadrži po pet mini-igara, koje možete vježbati u četiri razine težine. Glavni dio igre su dnevni testovi koji se sastoje od po jedne igre iz svake od četiri kategorije. Nakon svakog dnevnog testa, vaši rezultati se uspoređuju s rezultatima igrača iz cijelog svijeta, tako da vam je odmah jasno gdje je mjesto vašoj pameti.

Osim vježbe i dnevnih testova, postoji i Street Smart Challenge, koji je postavljen ovisno o lokaciji na kojoj se trenutno nalazite. Ako puno putujete, možete se dokazivati na svakom odredištu, pa čak i na usputnim postajama. U istom odjeljku, pored Street Smart Challenge, čak i vi možete postavljati zadatke drugim igračima u vašoj blizini, koji do njih mogu doći pomoću PS Vita funkcije "near". Pored toga možete usporediti svoje rezultate s ostalim igračima iz vašeg mjesta, države, kontinenta ili čitavog svijeta, i tako vidjeti ima li tko pametniji od vas na navedenim mjestima i koliko ste pametniji od dotičnih. Ako volite malo umnog izazova, probajte Smart As i doznajte kamo spadate pod ovom kapom nebeskom, a ocjena, naravno, ovisi samo o vašim umnim sposobnostima, koje se, kao i fizičke, mogu stalno usavršavati vježbom.