na osječkom sudu

Smanjena kazna starici koja je sina ubila nožem u leđa

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 02.07.2020 14:11
  • Objavljeno 02.07.2020 u 14:11
Ilusttracija

Ilusttracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Starici koja je nožem u leđa ubila sina Vrhovni suda je smanjio kaznu sa sedam i pol na šest godina zatvora, uz obvezno psihijatrijsko liječenje

Osječki Županijski sud ranije ju je osudio na višu kaznu utvrdivši da je sinu iznenada zabola nož u leđa, iako je nije isprovocirao jer je bio pasivan i nije započeo sukob. Sin je u konačnici preminuo unatoč hitnom operacijskom zahvatu i liječenju.

Vrhovni sud je zaključio da je prvostupanjski sud pravilno ocijenio da je optuženica osoba starije dobi (u vrijeme zločina imala je 82 godine) koja nikada prije nije dolazila u sukob sa zakonom.

Osim toga u vrijeme zločina je bila bitno smanjeno ubrojiva, a Vrhovni sud smatra da je više trebalo cijeniti činjenicu da je sin prije psihički i tjelesno zlostavljao optuženicu.

Optuženica je godinama je bila žrtva učestalog obiteljskog nasilja (od strane pokojnog supruga, a potom i sina) pa je razvila i simptome kroničnog PTSP-a, izvijestio je Vrhovni sud.

"Izrečena kazna sadrži dostatnu moralnu i društvenu osudu za zlo koje je optuženica počinjenjem djela prouzročila, prvenstveno žrtvi, ali i društvu u cjelini, a na taj način će se u potpunosti ostvariti svrha specijalne i generalne prevencije", zaključio je sud.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!