VLADA REAGIRALA:

'Službena 33 automobila koriste i Vlada i Sabor i državni uredi'

04.11.2013 u 19:06

Bionic
Reading

Nakon što je novi broj tjednika Novosti Vladu prozvao zbog rastrošnosti, pri čemu je vozni park Vlade usporedio s voznim parkom finske i norveške vlade, stigla je reakcija iz Službe za odnose s javnošću Vlade RH

'Autor se u članku poziva na odgovor Službe za odnose s javnošću, no ne navodi brojke koje stoje u tom odgovoru, nego podatke koji datiraju iz lipnja, prije racionalizacije voznog parka, na što je novinar bio upozoren. Iz odgovora koji je pripremio Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade, jasno je da je 33 vozila (ne 40, dakle gotovo za petinu manje) na raspolaganju ne samo Vlade Republike Hrvatske, tri Državna ureda, kao i ostalih Ureda Vlade Republike Hrvatske, nego i Hrvatskoga sabora', stoji u odgovoru iz Vlade.

Iz Banskih dvora upozoravaju da se od ta 33 vozila za potrebe Vlade, Državnih ureda i Ureda Vlade Republike Hrvatske stalno koristi 5 (pet) vozila. Ostala su na raspolaganju za prijevoz i protokolarne obaveze i Hrvatskog sabora i Vlade.

'Radi se, dakle, o vozilima kojima ne raspolaže samo Vlada Republike Hrvatske, kao što je napisano u tekstu. Razvidno je da bi, inače vrlo efektna usporedba s vladama Norveške i Finske, bila valjana samo kad bi se navedeni broj vozila usporedio s voznim parkom norveške i finske vlade ZAJEDNO s njihovim parlamentima i protokolom. Nadalje, novinar ne navodi, niti uspoređuje podatak koji govori da je prosječna starost vozila na korištenju Hrvatskog sabora, Vlade i Vladinih ureda više od deset godina te da je prosječni broj prijeđenih kilometara 230.000', stoji u reakciji iz Vlade.