RECEPTI

Složenac od rotkvica, batata i krumpira

20.04.2011 u 09:07

Bionic
Reading

Složenac od rotkvica, batata i krumpira

za 4 do 6 osoba


2 režnja češnjaka
komadić maslaca (za namastiti protvan)
240 ml punomasnog mlijeka
240 ml slatkog vrhnja
50 g Dukatovog zagrebačkog sira
1 stručak svježeg peršina ili timijana
700 g ličkog krumpira
1 veliki ili par manjih batata
5 rotkvica
6 listova kadulje
krupna sol, papar, muškatni oraščić
šaka naribanog Grana Padana ili Paškog sira

*batate još uvijek možete nabaviti u bolje opremljenim samoposlugama

Zagrijte pećnicu na 200 C.

Rotkvice, krumpire i batat(e) ogulite i narežite na ploške.
Dno posude za pečenje namastite maslacem i ravnomjerno razmjestite listiće jednog narezanog češnjaka od ruba do ruba.
U posebnoj posudi zagrijte mlijeko, vrhnje, sir, komadiće drugog narezanog češnjaka i timijana. Miješajte sastojke dok ne počnu lagano kipjeti. Skinite posudu s vatre iostavite da odstoji 30 minuta. Procijedite sadržaj i vratite posudu na laganu vatru.

U posudu za pečenje počnite slagati ploške povrća; sloj rotkvica, sloj krumpira pa sloj batata. Slažite ih red po red do vrha posude. Posipajte složenac listovima kadulje, prelijte smjesom od mlijeka ivrhnja, posolite, popaprite, dodajte mljeveni muškatni oraščić inaribani paški ili Grana sir. Pecite složenac 60 minuta dok mu se vrh ne zažuti.

Poslužite ga toplog kao glavno jelo ili prilog. Il' predjelo čaak!

A ovako izgleda priprema step by step:


Za početak potrebno je oguliti svo povrće...


...koje onda, oguljeno ilitiga golo, izgleda ovako


Neki od začina kojima ćete oplemeniti složenac :)


U vatrostalnu posudu počnite slagati ploške povrća, red po red...


i tako sve do isteka zaliha. Divno je vidjeti ploške naslagane ovako, po bojama...


...i do kraja ispunjenu posudu za pečenje


Složenac je spreman za odlazak u pećnicu!


Složenac nakon što je odležao neko vrijeme u pećnici ;)


Složenac na tanjuru, spreman za konzumiranje

Složenac konzumiran. Mmmmm...jako ukusno!