sve veći problem

Slovenski premijer najavio brobu protiv govora mržnje nakon što je napadnuta ravnateljica feminističke udruge

14.03.2023 u 17:59

Bionic
Reading

Slovenski premijer Robert Golob oštro je osudio napad na ravnateljicu nevladine udruge Instituta 8. mart Niku Kovač, ocijenivši da je napad na nju rezultat govora mržnje koji aktivno promiče verbalno i fizičko nasilje nad ženama

Golob je za petak najavio sastanak vladinog strateškog vijeća za suzbijanje govora mržnje ponudivši čelnici ove udruge predsjedanje vijećem, prenijela je u utorak slovenska agencija STA. Čelnicu nevladine udruge koja se bori za ravnopravnost spolova u ponedjeljak je na ljubljanskom području verbalno napao muškarac. Kako navodi STA, policija još prikuplja informacije i utvrđuje sve okolnosti događaja.

Slovenski premijer upozorio je da je verbalno i fizičko nasilje nad ženama postalo rašireno, ocijenivši da bi se i političari "trebali zapitati je li im doista primjereno sudjelovati u tome". Golob je na prvi sastanak strateškog vijeća za suzbijanje govora mržnje pozvao predstavnike nadležnih ministarstava, nevladinih udruga i pojedince.

Oštrim Golobovim osudama govora mržnje pridružili su se i predsjednica Socijalnih demokrata Tanja Fajon te šef kluba zastupnika Ljevice Matej T. Vatovec, stranaka koje uz Golobov Pokret slobode čini slovensku vladajuću koaliciju. Fajon je pozvala na apstinenciju od komentara mržnje i uvreda na račun žena te na hitno jamčenje ravnopravnosti spolova, dok je Vatovec pozdravio početak rada sa skupinom koja će pripremiti mjere za ograničavanje govora mržnje.

  • +13
Robert Golob i Borjana Krišto Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Čelnica nevladine udruge Nika Kovač objavila je u ponedjeljak na Facebook profilu udruge da se našla na udaru verbalnog napada muškarca atletske građe koji je je zasuo uvredama i fizički zaprijetio, nakon čega je podnijela kaznenu prijavu.