dosta je!

Slovenski poljoprivrednici na prosvjednom skupu u Ljubljani

25.04.2023 u 13:51

Bionic
Reading

Slovenski poljoprivrednici prosvjeduju u utorak ispred zgrade parlamenta u središtu Ljubljane, na svom drugom prosvjednom skupu u mjesec dana, ukazujući na sve veća opterećenja i pritiske na poljoprivredu

"Dosta je bilo", rekao je predsjednik Sindikata poljoprivrednika Slovenije Anton Medved i pozvao vladu da ispuni sve njihove zahtjeve u vezi s ukidanjem ekoloških i administrativnih ograničenja, prenosi agencija STA.

Mnoštvo poljoprivrednika i njihovih simpatizera okupilo se na Trgu Republike, a kolona traktora formirana je cestom u blizini parlamenta.

Prosvjednici nose transparente s natpisima "Dosta je!", "Nema budućnosti bez poljoprivrede" i sl.

Po riječima čelnika sindikata, Sindikat poljoprivrednika, zajedno s drugim nevladinim udrugama koje rade u interesu poljoprivrede, odlučio je krenuti u prosvjed jer su uvjeti za poljoprivredu neodrživi. Medved je pritom naveo ekološka ograničenja, porezna opterećenja i nerazumne zakone "koje pišu pojedini ekstremni ekolozi, daleko od farmi".

Po njegovim riječima, sindikat je vladi i ministrima dao vremena i prilike da zajedno pronađu rješenja. No njihove odgovore sindikat je nazvao neprihvatljivima, obmanjujućima i ponižavajućima.   

"Danas smo ovdje jer želimo očuvati svoje pravo na poljoprivredu. Tražimo održive uvjete rada i politiku koja će biti pravedna", rekao je Medved, istaknuvši da su poljoprivrednici složni kako dugo nisu bili te da će ustrajati kraja.

Poljoprivrednici su pozvali vladu da počne raditi na dobrobiti poljoprivrede i pronađe rješenja za seljaka i potrošača.

Policijska uprava glavnog slovenskog grada priopćila je da je zbog skupa promet u Ljubljani jako zagušen i da nastaju duži zastoji te je savjetovala građanima da se u centar grada ne voze bez nužne potrebe.

Policija je dan ranije priopćila kako očekuje 2000 do 3000 sudionika prosvjeda koji će u utorak u podne započeti u središtu Ljubljane. 

S obzirom da je organizator pozvao i na prosvjede u lokalnim zajednicama, očekuje se da će prosvjedi biti održani i u drugim mjestima diljem zemlje, navela je policija.