NEMIRNO TRŽIŠTE

Blažić: Cijene žitarica su i dalje visoke, a prostora za pad ima

18.04.2023 u 19:57

Bionic
Reading

Prekomjerni uvoz žitarica iz Ukrajine spustio je njihovu cijenu i u vrlo tešku situaciju doveo poljoprivredne proizvođače iz srednje i jugoistočne Europe. Naši ratari traže da im se kompenziraju gubici, a iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da će u Bruxellesu predložiti interventne mjere za pomoć.

Zvjezdana Blažić, savjetnica za prehrambenu industriju i poljoprivredu u središnjem Dnevniku HTV-a rekla je kako je posebno ugroženo pet zemalja - Poljska, Mađarska, Slovačka, Bugarska i Rumunjska.

- One već mjesec dana traže od Europske komisije da se naprave neke mjere, prvenstveno mjere pomoći, a neki traže i zabranu uvoza ukrajinskog žita jer su cijene na tim tržištima značajno pale, rekla je.

Dodala je kako je za Ukrajinu jako bitno da se napravi izvoz žita.

- Ono je proizvedeno pod drugačijim proizvodnim uvjetima nego europsko, značajno niža cijena proizvodnje i cijene su znatno niže nego u tim zemljama ili uopće u EU-u, rekla je Blažić, naglasivši da su zato nastali tržišni poremećaji.

Hrvatski ratari zabrinuti

Kad je riječ o Hrvatskoj, Blažić je rekla da su naši ratari zabrinuti kakav će trend biti s obzirom da su prošle godine, ali i jesensku sjetvu imali pod dosta visokim ulaznim troškovima.

- Cijena žita u ožujku 2023. nije pala u tolikoj mjeri kao što je padala na globalnom tržištu. Imali smo rast cijene pšenice od 5 posto u odnosu na ožujak 2022. Na globalnim burzama cijene padaju iz tjedna u tjedan. Na našem tržištu to se još nije osjetilo, a ne padaju ni cijene prerađenih proizvoda na bazi žitarica, istaknula je.

Prostora za pad cijena ima

Istaknula je da su cijene jako nestabilne, te da ne padaju dinamikom kao što su očekivali krajem prošle godine.

- Očekivanje je bilo da će cijene stagnirati i padati, no statistika nas je demantirala i cijene su u ožujku značajno narasle, a prostora za pad ima, istaknula je Blažić.

Očekuje se novi paket pomoći

Hrvatski ratari se ne zalažu za zabranu uvoza žita iz Ukrajine, ali traže pomoć.

- EK je odobrila paket pomoći za Poljsku, Slovačku i Mađarsku i sada se očekuje drugi paket pomoći koji će se pregovarati. Nije cilj da se zabrani izvoz iz Ukrajine, jer to bi bio veliki udar na njihovo gospodarstvo, ali se očekuje da EK odobri poljoprivrednim proizvođačima određenu pomoć i hrvatski poljoprivrednici očekuju da će tu pomoć doviti, zaključila je Blažić.