detalji idući tjedan

Slovenski oporbenjaci sklopili sporazum; ne sviđa im se kako Janša upravlja epidemijom

21.09.2021 u 17:06

Bionic
Reading

Četiri stranke slovenske oporbe uskladile su tekst sporazuma o suradnji nakon redovnih parlamentarnih izbora predviđenih za prvu polovicu iduće godine, objavili su u utorak Socijalni demokrati (SD), Lista Marjana Šareca (LMŠ), Ljevica (L) i Stranka Alenke Bratušek

Predsjednici tih stranaka, Tanja Fajon, Marjan Šarec, Luka Mesec i Alenka Bratušek, parafirani sporazum o suradnji nakon izbora potpisat će početkom idućeg tjedna, kad će iznijeti i detalje dogovora.

Riječ je o strankama koje se suprotstavljaju načinu na koji državu vode Janez Janša i njegova desna koalicijska vlada, vanjskopolitičkom usmjerenju vlade desnog centra i Janšinom "autokratskom" stilu vladanja, kao i načinu na koji upravlja epidemijom koronavirusa.

Kako iz stranačkih izvora prenose mediji, usklađeni postizborni sporazum 4 stranaka lijevog spektra predviđa formiranje njihove koalicijske vlade i obvezu da neće pregovarati s Janšinom strankom, s time da bi mjesto budućeg mandatara pripalo onoj stranci koja na izborima osvoji najviše glasova.

Prema ispitivanjima javnosti, Janšina bi stranka i na idućim izborima mogla osvojiti najviše glasova i mandata u parlamentu, ali je zbog boljeg koalicijskog potencijala izglednije da vladu formiraju stranke koje su sada u oporbi, a kad bi sada bili izbori najviše glasova nakon Janšine stranke osvojili bi Socijalni demokrati (SD) Tanje Fajon.

Prvi rok koji bi predsjednik Borut Pahor mogao odrediti za održavanje redovnih parlamentarnih izbora u Sloveniji iduće godine je nedjelja 24. travnja, a zadnji mogući 5. lipnja.

Kako prenose slovenski mediji, Janšinoj bi vladi odgovaralo da se izbori održe u kasnijim terminima pred ljeto, kad će kriza izazvana epidemijom Covida-19 prestati i kad bi se se pažnja javnosti mogla preusmjeriti s nepopularnih protuepidemijskih mjera na dobre ekonomske rezultate vlade koju prema ispitivanjima uspješnom smatra samo četvrtina birača.