NA RUBU PROPASTI

Slovenski frizeri, fitness-centri i treneri žale se vladi zbog mjera

28.11.2020 u 18:16

Bionic
Reading

Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati online, odnosno radom kod kuće.

Zatvaranjem frizerskih salona vlada posredno potiče ilegalnu konkurenciju, odnosno crno tržište rada protiv kojega se legalni frizeri godinama bore, upozorili su u svojoj predstavci vladi, dodavši da mjere treba prilagoditi u dogovoru s njihovim sindikatom, te da bi izrazitija pomoć u vidu jačeg subvencioniranja fiksnih troškova i doprinosa taj uslužni sektor mogla spasiti od velikog broja stečaja koji joj prijeti zbog duge zabrane rada, piše njihov strukovni glasnik 'Frizer', prenose slovenski mediji.

Na svoje probleme u vrijeme zatvaranja upozorili su i fitness centri koji tvrde da vježbanje u klubovima i teretanama nisu dokazani kao veći izvor zaraze koronavirusom jer su se prije zatvaranja držali svih propisanih mjera.

Upozorili su da je zatvaranjem 150 fitness klubova ugrožena egzistencija skoro četiri tisuće profesionalnih trenera te da bi država trebala biti zabrinuta padom fizičke spremnosti i zdravlja mnogih  koji kondiciju redovno održavaju na taj način.

Prema podacima slovenske porezne uprave u zemlji je registrirano skoro četiri tisuće trenera s priznatim statusom samostalnog poduzetnika. Oni godišnje prijavljuju prihod od svojih usluga u visini 78 milijuna eura, iako nisu stalno zaposleni u fitness i sportsko-rekreacijskim centrima nego za njih rade kao privatni poduzetnici, prenijeli su slovenski mediji.

Frizeri i djelatnici u fitnessima i sportsko-rekreacijskim centrima traže ublažavanje kriterija za dodjelu državnih subvencija i veće pokrivanje njihovih  troškova, doprinosa i naknada za čekanje na posao u vrijeme zatvaranja nego što je to sada slučaj budući da im kako tvrde inače prijete masovna otpuštanja i zatvaranja poduzeća koja se tim aktivnostima.